• Home
  • Nieuws
  • Uit de stadsbegroting: Meer aandacht voor ouderenmishandeling

Uit de stadsbegroting: Meer aandacht voor ouderenmishandeling

Geplaatst op      Leestijd: 1.5 minuut
Uit de stadsbegroting: Meer aandacht voor ouderenmishandeling

Gisteren hebben we met een werrem hert feur de stad vooruit gekeken naar 2024. De stadsbegroting is besproken en hier en daar aangepast naar plannen die wij als raad én als partij beter bij Nijmegen vinden passen. Zelf hebben we ook moties ingediend om geld dat anders overbleef of achterbleef anders te besteden. Of om de belofte van het college te krijgen om aankomende jaren vooral goed op te blijven letten.

Eén van de dingen die wij hebben toegevoegd aan de begroting, is dat er in 2024 meer aandacht komt voor ouderenmishandeling. Daar wordt volgend jaar 39.000 euro aan uitgegeven, die anders over zou blijven.

Jeanette Exel, die deze motie heeft opgesteld, legt uit: ,,Zo'n 1 op de 20 thuiswonende ouderen boven de 65 jaar krijgt te maken met mishandeling. Dat zijn heel veel meer personen dan dat er meldingen binnenkomen bij Veilig Thuis. Wij willen graag handvatten bieden zodat de naaste omgeving of bijvoorbeeld de thuishulp eerder doorheeft dat iemand wordt mishandeld."

Mishandelingen worden bij ouderen vaak minder snel herkend, omdat het vele vormen kent. Het is niet alleen fysieke mishandeling, maar kan ook financieel of emotioneel van aard zijn. ,,Kinderen, thuishulp, de buurvrouw, mensen van wie de oudere afhankelijk is, kunnen misbruik maken van deze persoon. Bijvoorbeeld door te dreigen om niet meer te komen of meer geld van een rekening af te halen dan de bedoeling is." Jeanette vertelt dat zij en de rest van Stadspartij Nijmegen dit schandalig vinden. ,,Herkennen zou in onze ogen al veel leed kunnen voorkomen."

Daarom verdienen deze ouderen een extra werrem hert van onze kant. En dat gaat dus gebeuren. Met het geld wat nu vrijkomt hiervoor, wil de raad handvatten bieden in de vorm van aandachtsfunctionarissen, preventie en het kweken van bewustzijn onder Nijmegenaren.

Als dit alles een succes blijkt te zijn in 2024, wordt er door het college gekeken of er in de jaren daarna ook geld kan worden uitgetrokken voor deze vergeten doelgroep.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid