• Home
  • Nieuws
  • Nachtvisie: een veilig en fijn nachtleven voor iedereen

Nachtvisie: een veilig en fijn nachtleven voor iedereen

Geplaatst op      Leestijd: 2.5 minuut
Nachtvisie: een veilig en fijn nachtleven voor iedereen

Tijdens de coronapandemie, viel het nachtleven steeds tussen wal en schip. Zo was er de avondklok, moesten mensen anderhalve meter afstand houden, moesten kroegen om 22.00 uur dicht en maakte niet iedereen aanspraak op subsidies. Hierdoor kwam het nachtleven ook na corona in zwaar weer terecht.

Hoewel veel horeca-aangelegenheden weer langzaam aan het opkrabbelen zijn en er weer volop feesten worden georganiseerd in de stad, mag het nooit meer gebeuren dat het nachtleven het ondergeschoven kindje is. Daarom is voormalig nachtburgemeester en fractielid Cees de Beer blij met de startnotitie voor een nachtvisie die nu bij het college ligt.

,,De nacht is net zo belangrijk als de dag. Waar mensen overdag bezig zijn met werk en andere zaken, zou de nacht een speeltuin voor volwassenen moeten zijn. Een speeltuin waar ze even stoom kunnen afblazen van de drukte overdag én waar ze vooral zichzelf kunnen zijn." Naast dat het een speeltuin is voor de mensen die uitgaan, moet het er ook veilig zijn voor ondernemers en jonge talenten om bijvoorbeeld feesten en andere evenementen te organiseren. Volgens De Beer is daarom een nachtvisie belangrijk.

,,De nacht groeit weer sinds corona. Het wordt steeds drukker in de stad. Het is nodig dat er plek is voor iedereen in dit plaatje: mensen die uitgaan en mensen die ondernemen. Daarbij kijken we ook naar letterlijke plekken: Waar kunnen de feesten en evenementen worden gehouden?" Hij vervolgt: ,,Bij de Stadspartij willen we dat iedereen zich thuis voelt in de nacht, wat je voorkeur ook is. De feestkroegen, bruine kroegen, maar ook uitgaansgelegenheden voor jongeren zijn hier net zo belangrijk in."

De belangrijkste punten die nu in de startnotitie staan zijn de volgende:

  • Nachtcultuur is cultuur: De Nachtcultuur van Nijmegen verdient erkenning en daarbij alle mensen die 's nachts werken.
  • Meer ruimte voor ondernemers: Zowel letterlijk als figuurlijk. Meer ruimte voor jonge ondernemers om hun eigen feesten en evenementen op te zetten en zo hun talent te ontwikkelen. En meer ruimte om deze feesten en evenementen plaats te kunnen laten vinden, verdeeld over verschillende plekken in en aan de rand van de stad.
  • Ruimte maken voor alle doelgroepen: Van jong tot oud moet de mogelijkheid hebben om uit te gaan. Dus ook jongeren van 16 jaar die nog geen alcohol mogen, maar wel het nachtleven willen ontdekken. Daarnaast moet er net zo goed ruimte zijn voor de bruine kroeg met een typisch Nimweegs randje.
  • Samen zorgen voor een veilige nacht: Nu het steeds drukker wordt in de stad, wordt het steeds lastiger voor kroegeigenaar, beveiliger, gemeente en politie om goed te handhaven. Er moeten hier betere afspraken worden gemaakt zodat we uitgaan gezellig houden en ook 's nachts de uitgaansstraten leefbaar houden voor omwonenden.

Na de zomer zal het college met een voorstel komen. De Stadspartij volgt de ontwikkelingen op de voet. Wij fixen een nachtleven dat bij Nijmegen past.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid