• Home
  • Nieuws
  • Hardnekkige overlast Joris Ivensplein succesvol aangepakt

Hardnekkige overlast Joris Ivensplein succesvol aangepakt

Geplaatst op      Leestijd: 2.5 minuut
Hardnekkige overlast Joris Ivensplein succesvol aangepakt

Schreeuwen, drugs dealen in de wijk, prostitutie voor de deur, je portiek als afwerkplek gebruikt zien worden of als plek waar mensen drugs gebruiken en gaan slapen. Er gebeurde veel afgelopen jaren rondom het Joris Ivensplein. Vooral vorige zomer liep het de spuigaten uit.

Deze overlast is het afgelopen jaar aangepakt. Het aantal overlastmeldingen bij het Joris Ivensplein is in één jaar gedaald van 60 in maart 2022 naar 34 in maart 2023. De overlast wordt bij de bron aangepakt, precies zoals we hebben beloofd tijdens de verkiezingen.

Hoewel we al met deze hotspot bezig waren vóór de verkiezingen, is er in het coalitieakkoord 300.000 euro vrijgespeeld om plekken als het Joris Ivensplein beter te monitoren.
Met dat geld zijn er gerichte acties gekomen die de overlast van alcohol, drugs, ruzies, harde geluiden en verwarde personen bij het Joris Ivensplein hebben ingedamd.

We zijn er nog niet, want er wordt nog altijd overlast gemeld, maar we zijn trots op het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt. De Stadspartij houdt deze plek in de gaten en wil er voor zorgen dat de overlast nog verder verdwijnt.

Tot dusver ziet de gemeente erop toe dat de politie het plein extra meeneemt in haar rondes door de stad. Daarnaast wordt er gekeken naar het parkeerbeleid rondom het plein.

De aanpak van overlast ziet er op dit moment zo uit:
  1. Verbeterd cameratoezicht
Er zijn bij het park en het plein betere camera's opgehangen die verder kunnen inzoomen en infraroodzicht hebben. Daarbij is er één extra camera geplaatst, die zorgt voor een beter overzicht van plein en park.
  1. Bewonersparticipatie
Vanuit de bewoners is er het 'Ommetje' opgericht, om met steeds tien wijkbewoners een ronde te doen door de wijk. Om zo ook weer hun eigen plek te claimen in zowel wijk als park. Ook zijn er klankbordgroepen die de gemeente op de hoogte houden van wat er in de wijk gebeurt.
  1. Jeugdcoaches
Er zijn jeugdcoaches ingezet die groepen jongeren in de gaten houden. Deze jongeren hebben bijvoorbeeld een lastige thuissituatie of problemen met school. Vanuit een grote broer/zus- rol proberen de coaches de jongeren bij de maatschappij te betrekken en ervoor te zorgen dat ze zich gedragen in het park of op het plein. Een aantal jongeren loopt nu ook stage bij de jeugdcoaches.
  1. Horeca gesloten
De horecapanden op het plein zijn gesloten. Dit zorgt voor een minder aanzuigende werking van personen die voorheen voor overlast zorgden. Dit blijkt ook uit politierapporten. Voor de frietzaak ligt er op dit moment een hernieuwde aanvraag, deze is in behandeling. Van het pand ernaast is er niks bekend.
  1. Overlastgevende personen in beeld
Sinds twee jaar is er een persoonsgerichte aanpak voor dak- en thuislozen. De personen die voor de meeste overlast zorgden zijn of uit de wijk verwijderd of staan dus onder toezicht. Er wordt per persoon gekeken naar een aanpak die bij hen past.

Deze aanpak blijft, net zo lang tot iedereen zich weer veilig voelt.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.