• Home
  • Nieuws
  • Een dwangsom voor het niet verwijderen van reclame aan eigen pand gaat te ver

Een dwangsom voor het niet verwijderen van reclame aan eigen pand gaat te ver

Geplaatst op      Leestijd: 1.5 minuut
Een dwangsom voor het niet verwijderen van reclame aan eigen pand gaat te ver

In mei kregen ondernemers in de binnenstad een brief in hun bus van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Daarin stond dat ze bepaalde reclame-uitingen aan hun gevels weg moesten halen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een boete krijgen.

Ondernemers die hun zaak al twintig jaar of meer op dezelfde manier etaleren, moeten nu opeens hun gevel aanpassen. Zo ook Remco Benders, die de groene, driehoekige luifel aan zijn schoen- en sleutelmakerij aan de Burchtstraat moet weghalen. Ook het bord buiten klopt qua afmetingen niet volgens de ODRN en moet dus weg. Benders vertelt tegen De Gelderlander dat in de brief stond dat de reclame 'afbreuk doet aan het gemeentelijk monument.' Benders reageert verbijsterd tegen de krant: ,,Die luifel hangt er al sinds 1973, toen mijn vader de zaak opende."

Ook Stadspartij Nijmegen kijkt op van deze gang van zaken. Fractielid Ruud Sewpersad: ,,Ondernemers hebben zware jaren gehad door corona, die komen ze net pas te boven. En nu krijgen ze van doen met regels die de ODRN in 2016 heeft opgesteld en nu pas gaat handhaven. Op de letter. Dat gaat naar onze mening te ver."

Daarom heeft de Stadspartij schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. Hierin vragen we onder andere of het college:
  1. Bekend is met de strikte handhaving op reclame-uitingen van de ODRN?
  2. Bekend is met de opgelegde dwangsommen, en zo ja ze dit niet erg kort door de bocht vinden?
  3. Weet waarom de ODRN tot deze strenge controle is overgegaan?
  4. Zich bewust is dat er op dit moment geen duidelijke regels zijn omtrent reclame?
  5. Weet wat de financiële consequenties zijn voor ondernemers die herstellende zijn van de coronacrisis?
  6. Zicht heeft op hoe de binnenstad eruit komt te zien als de ondernemers geen reclame mogen inzetten? Zijn die ondernemers nog wel vindbaar straks?
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid