• Home
  • Nieuws
  • Latijnse straatnaambordjes bovenop Romeinse grond

Latijnse straatnaambordjes bovenop Romeinse grond

Geplaatst op      Leestijd: 1.5 minuut
Latijnse straatnaambordjes bovenop Romeinse grond

In het Waalfront wordt volop gebouwd. En dat was ruim 2000 jaar geleden precies zo. Toen bouwden de Romeinen hier de eerste stad van Nederland, Ulpia Noviomagus. Er is helaas veel te weinig over dat nog herinnert aan de rijke Romeinse historie van onze stad. Stadspartij Nijmegen heeft daarom al lang als wens om veel meer te doen aan het zogeheten visualiseren van onze historie: het met verwijzingen, informatie, kunst en architectuur enzovoort weer zichtbaar maken van onze geschiedenis. Wij zijn blij dat er nu, dankzij onze deelname in de coalitie en het College, gewerkt wordt aan een visualisatievisie. Dat is een meerjarig plan vol ideeen om te zorgen dat we onze historie vaker en beter later zien en zo beleefbaar maken.

Een aantal jaren geleden diende Stadspartij Nijmegen ook een motie in met het idee de straatnaamborden van nieuwe straten in het Waalfront te voorzien van een Latijnse vertaling. "Een mooie manier om de geschiedenis levend te houden", vond Stadspartij Nijmegen raadslid Rosalie Thomassen twee jaar terug toen er in de raad besloten werd over de straatnamen in dit gebied. Die Nederlandstalige straatnamen verwijzen naar de Romeinse en industriele historie van dit gebied. Ze kwam met het plan om bij elke straat een extra bordje te hangen in het Latijn. Het idee werd aangenomen door de raad.

En nu is er een voorstel voor de vertalingen. Binnenkort prijken niet alleen de bordjes Thermenplein, Fortunastraat, Prikklokstraat en Tempelstraat enzovoorts in het Waterkwartier. Maar pal daaronder hangen dan ook de bordjes ook de namen Platea thermarum, Via Fortunae, Via horologii punctualis en Via templi. Een kleine stap in een totaalplan waarin nog veel meer gedaan zal gaan worden in het laten zien van onze Romeinse geschiedenis.

De Gelderlander schreef er een artikel over: https://www.gelderlander.nl/nijmegen/via-fortunae-platea-ulpiana-en-via-templi-nijmeegse-buurt-krijgt-latijnse-straatnaamborden~ad009b97/
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.