• Home
  • Nieuws
  • Jo van Son – Nooit, echt nooit meer weg uit Nijmegen

Jo van Son – Nooit, echt nooit meer weg uit Nijmegen

Geplaatst op      Leestijd: 2.5 minuut
Jo van Son – Nooit, echt nooit meer weg uit Nijmegen

De 92-jarige Jo van Son – in de oorlogsjaren in Duitsland te werk gesteld en na de oorlog gediend in Nederlands Indië – heeft er nooit ook maar één moment over gepiekerd om na zijn ervaringen 'in het buitenland' Nijmegen te verlaten. De Piersonstraat was zijn bakermat, later woonde hij in de Paul Krugerstraat en sinds een aantal jaren heeft hij het erg naar zijn zin in een appartement in Brakkenstein.

Jo van Son was een van de grootheden in het Nijmeegse carnaval, door onder meer aan de wieg te staan van carnavalsvereniging Het Geberste Kruukske en 12 jaar lidmaatschap van het bestuur van de Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen. Hij stamt uit een oer-Nijmeegse familie, waarvan heel wat telgen carrière maakten bij De Gelderlander. Jo koos direct na de oorlog voor een andere richting. Hij vervulde zijn dienstplicht als betaalmeester en na uitgezonden te zijn geweest begin jaren '50 naar Nederlands Indië, kwam hij te werken bij de Twentsche Bank, later uiteindelijk de ABN-AMRO Bank.

Al decennia lang trekt hij, als vertrouwenspersoon, zich het lot aan van Nijmeegse veteranen en speciaal van de Nijmeegse slachtoffers die vielen in Indië.

Eind jaren negentig spande Jo zich met kracht in voor een plaquette op de Gedeputeerdenplaats (binnenplaats stadhuis) waarmee de Nijmeegse gevallenen in Nederlands Indië herdacht worden. Jo van Son werd drie jaar geleden benoemd tot erelid van Stadspartij De Nijmeegse Fractie.

1. Waarom houd u van Nijmegen?
Als je, zoals ik, in oorlogstijd gedwongen een tijdje elders hebt gezeten, weet je je geboortestad echt goed te waarderen. Nijmegen was voor de oorlog een prachtige stad, heeft in de oorlogsjaren veel geleden, maar heeft zich na die tijd goed herpakt. Door wederopbouw zijn we er met z'n allen in geslaagd van Nijmegen weer een mooie en vooral sociale stad te maken. Daarom hou ik zo van Nijmegen.

2. Wat is uw mooiste herinnering aan Nijmegen?
De bevrijdingstijd, na september 1944, toen de Engelsen hier waren. De tijd dat we niet meer in angst voor de bezetter hoefden te leven. Die maanden hebben heel veel indruk op mij gemaakt.

3. Hoe kunnen we Nijmegen nog mooier maken?
Gooi het verkeer, met name de auto's, uit de binnenstad. Ruim baan voor fietsers en voetgangers. Maar wel handhaven op verkeersgedrag van de fietsers, want als je ziet hoe die af en toe door de voetgangersgebieden jakkeren….

4. Wat is uw favoriete plek in Nijmegen?
De Grote Markt en, ook na de recente herinrichting en nieuwbouw, Plein '44. Ik mag ook graag wandelen over de Waalkade en heb dan ook hoge verwachtingen van de vergroening van de Waalkade zoals die nu gepland staat.

5. Wat draagt u persoonlijk bij aan het mooier maken van Nijmegen?
Nou, ik steun Stadspartij De Nijmeegse Fractie, voor mij de enige partij die pal staat voor de belangen van de stad en haar inwoners. En verder, als er een beroep op mijn inzet wordt gedaan en ik kan, gezien mijn leeftijd, aan zo'n vraag voldoen, wil ik als vrijwilliger graag nog mijn steentje bijdragen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.