• Home
  • Nieuws
  • Gerard van Groningen – Nijmegen keer je nooit de rug toe

Gerard van Groningen – Nijmegen keer je nooit de rug toe

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
Gerard van Groningen – Nijmegen keer je nooit de rug toe

Waar Nijmegen naam heeft gemaakt als evenementenstad, is dat voor een heel groot deel te danken aan de nu 76-jarige Gerard van Groningen. Van meet af aan was hij betrokken bij de organisatie van de Zomerfeesten, die later Vierdaagsefeesten gingen heten. Maar ook was hij, als voorzitter van het Actief Comité Binnenstad Nijmegen, oprichter van het Evenementenbureau Nijmegen, dat talloze initiatieven voor evenementen en andere activiteiten in Nijmegen ondernam. De naam van dit lid van verdienste van Stadspartij De Nijmeegse Fractie is onlosmakelijk verbonden met onder meer de Nijmeegse Fietsvierdaagse, het eetfestijn Waalkade à la Carte, de Nijmeegse Scheepvaartdagen, zangfestijn Nijmegen Zingt, vieringen rond Sinterklaas en Kerstmis en met carnavalsvereniging De Blauwe Schuit.

Gerard van Groningen kwam kort na zijn geboorte in Rheden met zijn ouders naar Nijmegen, waar zijn vader aan de St. Annastraat een groenten- en fruitbedrijf had. Zelf bouwde hij een carrière op als bedrijfsleider bij Gardo (babyartikelen) met winkels in de Bloemerstraat en in het Betuwse Elst. Later werd hij fulltime evenementenorganisator en liet ook, ondanks gezondheidsproblemen, na zijn pensionering nog regelmatig van zich horen.

1. Waarom houd jij van Nijmegen?
Nijmegen is een open stad met gezellige mensen en een Bourgondische sfeer. En ik heb er altijd goed de kost kunnen verdienen. Zo'n stad keer je nooit zomaar de rug toe. Daar is gelukkig ook nooit enige aanleiding toe geweest.

2. Wat is je mooiste herinnering aan Nijmegen?
De herdenkingen én de feestelijkheden die in 1994 de stad werden gehouden rond de viering van de 50ste Bevrijdingsfeesten, 50 jaar Market Garden. Al die oud-militairen in de stad, in de kazernes, ontvangen op het stadhuis, met parades en allerlei plechtige, maar ook feestelijke bijeenkomsten. Onvergetelijk.

3. Hoe kunnen we Nijmegen nog mooier maken?
Nou ja, Nijmegen is natuurlijk al hartstikke mooi. Vanaf de jaren zestig is er continue aan de wederopbouw gewerkt. En kijk eens waartoe dat allemaal heeft geleid. Ontwikkeling van de Hessenberg, de Marikenstraat, Plein'44, de geheel vernieuwde Jozefhof, al die prachtige nieuwbouw in het Waalfront. Allemaal echt de moeite waard om voor te blijven knokken en in gezamenlijkheid te kijken naar nog meer verbeteringen en ontwikkelingen. Bij de Stadspartij is dat in goede handen.

4. Wat is je favoriete plek in Nijmegen?
Zonder enige aarzeling: Café Goossens en andere horecabedrijven aan de Grote Markt. Daar kom je heel Nijmegen tegen, en niet alleen tijdens de Zomerfeesten.

5. Wat draag jij persoonlijk bij aan het mooier maken van Nijmegen?
Met graagte en zolang mijn gezondheid het toelaat blijf ik altijd klaar staan en meewerken aan initiatieven die Nijmegen ten positieve veranderen en die niet nadelig zijn voor wat we in deze mooie stad hebben opgebouwd.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid