• Home
  • Nieuws
  • Ben van Hees – Maak alle inwoners trots op Nijmegen

Ben van Hees – Maak alle inwoners trots op Nijmegen

Geplaatst op      Leestijd: 3 minuten
Ben van Hees – Maak alle inwoners trots op Nijmegen

Hij is de eerste en enige 'wethouder binnenstad' in Nederland, Ben van Hees, namens Stadspartij De Nijmeegse Fractie. Inmiddels 68 jaar en woonachtig in de wijk Bottendaal, aan de Graafseweg, in het pand waar hij werd geboren en is getogen. Na de middelbare school volgde Ben van Hees zijn creatieve hart, studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en later aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. In 1980 ging hij de politiek in, eerst voor D66 (tot 1998) en vanaf 2002 weer in de gemeenteraad voor het toenmalige Nijmegen Nu, tegenwoordig Stadspartij De Nijmeegse Fractie.

Voor zijn werk in de gemeenteraad en voor zijn inzet voor de cultuurhistorie van Nijmegen werd hij in 2014, toen hij aantrad als wethouder Binnenstad, Citymarketing, Evenementen, Cultuurhistorie, Parkeren, Personeel & Organisatie, ICT en Faciliteiten, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Alles wat Nijmeegs is heeft de warme belangstelling van Ben van Hees, die in zijn (schaarse) vrije tijd verwoed wandelaar is (o.a. Santiago de Compostella en de Vierdaagse), graag reist en vaak steden in binnen- en buitenland bezoekt.

1. Waarom houd jij van Nijmegen?
Wat een overbodige vraag. Als volbloed Nijmegenaar hou ik van onze stad, de oudste stad van Nederland met zijn rijke geschiedenis van voor de Romeinen tot vandaag aan toe. Het is een levendige stad met een diversiteit aan bewoners. Heel eigenzinnig, soms opstandig maar wel een stad waar veel gebeurt, sociaal met een menselijke maat. Het leven bruist hier en veel initiatieven ontstaan van onderop. Een stad om trots op te zijn en om van te houden.

2. Wat is je mooiste herinnering aan Nijmegen?
Die herinneringen beginnen al dat ik in een wandelwagen met mijn moeder langs de kant naar de intocht van de Vierdaagse stond te kijken en later vanuit mijn bed de Graafseweg opkeek toen de Vierdaagse daar nog langs kwam. Het kijken naar al die opgravingen in de benedenstad, voordat hij helemaal afgebroken werd. De lagere en middelbare school die nu allemaal verdwenen zijn, het stappen op zaterdagavond in de instuiven (destijds enige uitgaansmogelijkheid) zoals de Ark. Zo heb ik in iedere levensfase dierbare herinneringen aan onze stad. Zelfs toen ik enige tijd in Londen en Parijs werkte met in mijn achterhoofd altijd het lied Al mot ik kruupe.

3. Hoe kunnen we Nijmegen nog mooier maken?
Bewaar en conserveer het verleden, dat is een heel sterk punt. Maar tegelijkertijd: blijf er niet in steken. Want onze stad heeft heel veel te bieden ook naar de toekomst toe. Denk aan het natuurschoon rond Nijmegen. Maar ook aan al die opleidingen hier, zoals de Universiteit. Nijmegen als kennisstad en broedplaats van creativiteit, denk aan de Honig. Laten we al die studenten meegeven wat Nijmegen is en waar de stad voor staat. Belangrijk is om alle inwoners trots te maken op onze stad.

4. Wat is je favoriete plek in Nijmegen?
Natuurlijk het hart van de stad, de Grote Markt met het standbeeld van ons icoon Mariken. Maar ook andere monumenten zoals het Quack-Monument of de toren van de Christus Koning kerk, twee monumenten, waar ik zelf voor gezorgd heb dat ze terugkwamen. Uiteraard de Waalbrug waar je overheen komt als je weer thuiskomt. Maar het mooiste is wel na een lange reis te staan boven aan de Grotestraat bij de Blauwe Steen. Van daaruit zie je de Waal niet alleen, maar ruik je hem ook. Geur is een belangrijk emotioneel zintuig. Je voelt dan dat je weer thuis bent.

5. Wat draag jij persoonlijk bij aan het mooier maken van Nijmegen?
Dat wat ik al heel lang doe, 20 jaar raadslid en nu 4 jaar wethouder. Vooral deze laatste jaren heb ik mij voor 100% in kunnen zetten voor Nijmegen, onder andere als wethouder binnenstad maar ook cultuurhistorie. De winkelleegstand in het centrum is sterk teruggebracht. Mensen gaan weer met plezier naar de binnenstad. Veel is er gedaan, maar nog veel moet er gebeuren en ik hoop dan ook dat ik nog enkele jaren mijn krachten kan geven aan ons Nijmegen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.