• Home
  • Nieuws
  • Henny Geurts – Vervang de bussen in het centrum voor een monorail

Henny Geurts – Vervang de bussen in het centrum voor een monorail

Geplaatst op      Leestijd: 4 minuten
Henny Geurts – Vervang de bussen in het centrum voor een monorail

1. Waarom houd jij van Nijmegen?
Nijmegen is mijn stad. Een stad waarin ik altijd terug kom, wat voor mij thuiskomen is. Deze stad zit in mijn bloed.

2. Wat is je mooiste herinnering aan Nijmegen?
Op deze vraag zijn wat mij betreft meer antwoorden mogelijk. De Binnenstad, De oude stadswijken, de Goffert met NEC, maar zeker ook de schitterende omgeving.

De Binnenstad: Lekker slenteren door de Hezelstraat met zijn diversiteit aan leuke winkeltjes. Dan lekker door schokken via de Houtstraat met zijn Blonde Pater en het oer Nijmeegs café Samson. Snel linksaf met je rechteroog dicht zo dat je het nieuwe plein 1944 niet ziet. Dan komt boven je het Waaggebouw met links ons Nijmeegs symbool de Stevenstoren in beeld. Die waardig op je neer kijkt, welke stad heeft dit. Zo zijn er meerdere plaatsen in de binnenstad te noemen.

De oude stadswijken: En nu eens niet Nijmegen-oost waar zoveel studenten en stadsbestuurders wonen, waar het altijd bruist, Maar o.a. Nijmegen-west. Dit zijn een paar heerlijke volkswijken aan elkaar geplakt. Met alles er op een eraan. Het negatieve, maar vooral het positieven. Hier kun je lekker onherkenbaar rondslenteren, de mensen groeten elkaar en een gesprek is altijd eerlijk. Het zijn altijd gesprekken waar de mensen hun eigengevoelens uiten. In die gespreken hoor je meer en beter wat er onder de mensen leeft. Dit in tegenstelling het gene wat je hoort als aan een vergadertafel zit. Dan zijn de gespreken geregisseerd en minder spontaan. Na van die slentertochten kom ik steevast in Hees terecht.

Een stadsdeel waar nog een serene rust heerst; heerlijk. Dan zegt er altijd in stem in me, nu door het Kerkpad. Wat een mooi dorps karakter is dit toch en dit alles in een stad zo dicht bij huis.

Goffert met NEC: Dit is toch wel samen met de vierdaagse en de diversen lange afstandslopen een van de grootse ambassadeurs van Nijmegen. Een heerlijk park met een fijne voetbalclub. Die wat mij betreft niet van elkaar gescheiden mogen worden. Een volksclub die helaas niet meer van het volk is. Een club waarover iedereen mening over heeft. De supporters nuilen, politiek heeft elke partij een andere mening. En van de wijken in de omgeving mogen ze vandaag nog vertrekken. Maar deze ambassadeur van Nijmegen hoort bij Nijmegen zoals Nijmegen bij NEC hoort. Alles kost de gemeenschap geld. Of het nu een museum is, een theater, of de Breedtesport. Dus NEC kost dat ook. Maar wel een die om de twee weken meer dan 9000 bezoekers trekt en daarmee de grootste publiekstrekker.

Omgeving: Is in een woord genieten.

3. Hoe kunnen we Nijmegen nog mooier maken?
Dat zijn er ook meerderen maar ik hou het bij een. Dat is mijn tijd bij carnavalsvereniging de laekenhalridders. Met het carnavalistie's totaal gebeuren in de mensa, de Snertactie met BN'ners die op verschillende verkooppunten in de stad deze snert verkocht voor en goed doel, maar die de woensdagen voor die zaterdag de wijken in gingen en deze snert verkocht (10.000 liter). Verder was daar nog het dweilorkest de woaghalzen. Deze vereniging kwam voort vanuit de bierkelder en was een grote vriendenclub.

4. Wat is je favoriete plek in Nijmegen?
Ik als rasechte Nijmegenaar ben graag trots op mijn stad. Een mooie stad is ook een schone stad, graag zag ik dat er met name in het centrum er elke dag vuil wordt opgehaald. En vaker wordt ontdaan van de weesfiets. Verder zie ik graag dat de bussen in het centrum vervangen zouden worden door b.v. een Monorail of Metro met tussenstadions op he plein 44 en op de bovenverdieping/kelder in het voormalige V&D-pand. Ook kan deze monorail of Metro doorgetrokken worden naar de universiteit. Buiten een goed openbaarvervoer is dit ook nog eens een toeristische attractie. Voor nu is dat misschien te ambitieus? Maar men moet er nu al wel over nadenken, wat we in 2025 willen. De eerste ingenieurs die met de plannen kwamen van de metro's van Londen, Parijs en Berlijn, werden ook voor gek verklaard, maar de metro's zijn nu niet meer weg te denken uit die steden. Uitbreidingen van het Goffertstadion zie ik graag gebeuren. Met op het voorterrein een topsporthal, daaronder een grote parkeergarage, die ook is bestemd voor het nieuw CWZ-kinderziekenhuis. Cruiseschepen zouden moeten kunnen afmeren in de binnenhaven. Zodat de toeristen via de oudste straat van Nijmegen onze mooie stad binnenkomen. Als laatste zou ik graag zien, dat als de bioscoop Carolus ophoud bioscoop te zijn. In dit gebouw een Stadstheater wordt gerealiseerd naar Amsterdams voorbeeld van het DeLaMar Theater. Voor startende en amateur artiesten.

5. Wat draag jij persoonlijk bij aan het mooier maken van Nijmegen?
Ik vind mooier maken een te beperkt begrip. Liever zou ik zien wat draag jij bij aan de Nijmeegse samenleving. In de vierdaagse ben ik een vrijwillige chauffeur, verder ben ik gids op de Stevenstoren en jeugdscout bij de KNVB/NEC. Ook draag ik een steentje bij aan de Nijmeegse politiek, ben lid van de Stadspartij DNF. En serveer ik op twee middelbaren scholen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid