• Home
  • Nieuws
  • Blokkeren van een nieuwe gascentrale op dit moment heel onverstandig

Blokkeren van een nieuwe gascentrale op dit moment heel onverstandig

Geplaatst op      Leestijd: 1 minuut
Blokkeren van een nieuwe gascentrale op dit moment heel onverstandig

Lange tijd domineerde de electriceitscentrale de skyline van Nijmegen. In 2022 werden de opvallende schoorsteen en het ketelhuis met explosieven weggehaald. Een kolencentrale past niet meer in deze tijd. Onze stad streeft nu naar hernieuwbare energie en vraagt iedereen een steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst en schonere lucht.

Daarom is de plek waar lang de kolencentrale stond nu bestemd voor het opwekken en opslaan van hernieuwbare energie. De provincie wil echter een ruimere vergunning afgeven. In de toekomst is het dan ook mogelijk op deze plek toch een gascentrale te kunnen bouwen. Engie heeft aangegeven deze gascentrale alleen in uiterste nood te willen bouwen, als de energiezekerheid van Nederland in het geding komt. De gascentrale wordt in dat uiterste geval ook nog zo gebouwd, dat het in de toekomst een duurzame waterstofcentrale kan worden. Toch keren veel raadsfracties zich tegen deze optie en stelden daarover vragen.

Stadspartij Nijmegen heeft als enige partij in de gemeenteraad aangegeven deze vergunning niet bij voorbaat te willen blokkeren. We zien dat de samenleving kampt met grote zorgen over energiezekerheid en betaalbaarheid van stroom. De oorlog in Oekraïne maakt het onzeker of ieder huishouden aan betaalbare energie kan blijven komen. Daarnaast lezen we dagelijks dat ons stroomnet nog lang niet klaar is voor het opwekken van stroom met alsmaar meer zonnepanelen en windmolens alleen. Het bouwen van mogelijke nieuwe kerncentrales gaat nog decennia duren.

Stadspartij Nijmegen vindt dat energiezekerheid voor alle huishoudens voorop moet staan. Daarom vinden wij het geen goed idee bij voorbaat al de komst van een gascentrale, nog altijd veel duurzamer dan een kolencentrale, uit te sluiten.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid