• Home
  • Nieuws
  • Betere regels rondom statiegeldblikjes en – flesjes

Betere regels rondom statiegeldblikjes en – flesjes

Geplaatst op      Leestijd: 1.5 minuut
Betere regels rondom statiegeldblikjes en – flesjes

Opengescheurde zakken, mensen die in prullenbakken graaien, meer troep op straat. Sinds statiegeld op blikjes is ingevoerd, is dit straatbeeld dagelijkse kost. In Nijmegen zijn er afgelopen maanden boetes uitgedeeld aan mensen die blikjes uit prullenbakken haalden.

Aan de ene kant natuurlijk goed, het is zonde dat de stad viezer wordt doordat mensen op zoek gaan naar blikjes en zo meer troep veroorzaken. Toch heeft de Stadspartij Nijmegen hierover vragen gesteld bij het college van Burgemeester en Wethouders.
Wij vinden namelijk dat blikjesverzamelaars aan de andere kant ook wat coulance verdienen. Als bijvoorbeeld stadsjutters blikjes uit prullenbakken halen of van de grond en verdere troep ook opruimen, is dit juist weer een voordeel. Niet alleen voor de stad, maar ook het milieu komt er beter vanaf als deze blikjes worden verzameld en gerecycled.

Als Stadspartij vragen wij ons dus af aan wie de boetes afgelopen maanden zijn uitgeschreven. Stadsvervuilers verdienen een boete. Het is namelijk nergens voor nodig om zakken open te scheuren en de troep te laten voor wat die is. Wordt de stad er echter schoner van als mensen blikjes en ander afval verzamelen? Dan juichen wij die mensen juist toe.

Daarnaast vragen wij het college om een beter beleid rondom statiegeldblikjes en -flesjes. Er is namelijk nog steeds veel onduidelijkheid rondom de regels. Het verzamelen van blikjes kan namelijk ook leiden tot extra geld voor de verzamelaar. Voor veel mensen betekent het verzamelen van blikjes daadwerkelijk extra brood op de plank.

Daarom hopen wij ook dat de beugels die om prullenbakken heen worden geplaatst, er zo snel mogelijk zijn. In die beugels kunnen mensen namelijk blikjes en flesjes plaatsen als ze er zelf niks mee gaan doen. Zo hoeven anderen niet meer in prullenbakken te graaien en kunnen ze de flesjes of blikjes zo meenemen. Het scheelt troep en zo helpen we elkaar als Nijmegenaren een handje.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid