• Home
  • Nieuws
  • Zorgen om permanente schade Romeinse stad door heipalen

Zorgen om permanente schade Romeinse stad door heipalen

Geplaatst op      Leestijd: 1 minuut
Zorgen om permanente schade Romeinse stad door heipalen

In het Waalfront, in de wijk Waterkwartier, wordt nu volop gebouwd. Ruim 2000 jaar geleden werd op exact deze plek de eerste stad van Nederland gebouwd, Ulpia Noviomagus. Stadspartij DNF heeft vernomen dat het ontwikkelingsbedrijf bij de nieuwste bouwkavels rond de Waalbandijk honderden heipalen zal gaan slaan. Deze kunnen de archeologische schatten onherstelbaar beschadigen.

Stadspartij DNF vindt dat ontoelaatbaar. Deze plek is van dusdanige archeologische waarde. Elke verstoring of kans op beschadiging van Romeinse resten moet begeleid worden door gedegen archeologisch onderzoek, om zo resten te kunnen onderzoeken en bewaren. Indien dat niet haalbaar is, moet men dusdanig funderen (bijvoorbeeld door middel van betonplaten) waarmee iedere kans op het beschadigen van belangrijke historische resten vermeden wordt.

Dit jaar nog bleek uit een publieksenquête t.b.v. het Uitvoeringsplan Verleden Verbeeld dat een grote meerderheid van de Nijmegenaren het zichtbaar maken van de Romeinse historie de hoogste prioriteit wil geven. Nijmegen profileert zich graag als oudste stad van Nederland. Juist op deze plek waar de eerste stad van Nederland verrees liggen er enorme kansen om deze historie zichtbaar te maken. Op de plek waar de heipalen komen liggen mogelijk een tempel, forum of badhuis.

Stadspartij DNF heeft daarom vragen gesteld aan ambtenaren en de wethouder, en heeft op korte termijn een debat aangevraagd om het beschadigen van de Romeinse stad te voorkomen. Ook wil Stadspartij DNF in debat over het inpassen van de Romeinse historie in dit gebied in ontwikkeling. Nijmegen moet zijn historie koesteren en omarmen, juist hier.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.