• Home
  • Nieuws
  • Sunset March, indrukwekkende Nijmeegse traditie

Sunset March, indrukwekkende Nijmeegse traditie

Geplaatst op      Leestijd: 1.5 minuut
Sunset March, indrukwekkende Nijmeegse traditie

Gisteren, zondagavond 22 mei, liep Stadspartij DNF de Sunset March. Net als iedere avond gebeurt dat onder leiding van een veteraan. Ditmaal was dat ons eigen erelid Jo van Son met zijn respectabele leeftijd van 89 jaar. Jo van Son, sergeant bij de landmacht, is een bevlogen Nijmegenaar die met eigen ogen de oorlog en de bevrijding heeft meegemaakt. Na de bevrijding ging hij in militaire dienst en werd uitgezonden naar Nederlands-Indië. Jo werd terzijde gestaan door twee kameraden, veteranen Peter Loeffen en Bart van Whije.

Stadspartij DNF nodigde leden en vrienden uit om mee te wandelen. Iedereen was erg onder de indruk van deze bijzondere mars over De Oversteek, die dagelijks gehouden wordt om de 48 (en waarschijnlijk zelfs 49) mannen te eren die hier in september 1944 hun leven lieten om onze stad te bevrijden.

Fractievoorzitter Wendy Grutters sprak voor de minuut stilte en de kranslegging veelzeggende woorden uit: "De prijs van een oorlog bestaat uit de doden. Iedere prijs is hier te hoog. Iedere gevallene is er een te veel. Slachtoffers zijn vaak slechts een getal in geschiedenisboeken. Maar hier zijn deze mannen geen nummer, maar een naam. Het zijn mensen, net als u en ik. Wij zullen hen niet vergeten"

Met het lopen van de Sunset March lieten onze leden het ontzag blijken voor de prijs die deze mannen hebben moeten betalen. Dankzij hun dappere en helaas noodlottige optreden kunnen wij nu in vrijheid leven in onze stad Nijmegen.

Stadspartij DNF nam vorig jaar het initiatief om het eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen uit te breiden door de weg over De Oversteek, waar de Sunset March dagelijks wordt gelopen, de Generaal James Gavinsingel te noemen. Het viaduct aan de noordzijde, bij het Waalcrossing monument waar dagelijks een saluut wordt uitgebracht, heet door dit voorstel nu het 82e Airborne Divisieviaduct.

Bekijk meer foto's van deze Sunset March hier op onze Facebook pagina.

Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.