Versmalling Graafseweg nee

Geplaatst op      Leestijd: 2.5 minuut
Versmalling Graafseweg nee

Auto's mogen inmiddels niet meer over de Waalkade, aan onze Waalbrug wordt hard gewerkt waardoor er minder verkeer overheen kan en de S100 functioneert nog niet optimaal. Dit alles wordt er met een verdere versmalling van de Graafseweg natuurlijk niet beter op. Wij willen ook dat de Nijmeegse burger die van Dukenburg of Lindenholt, Neerbosch Oost naar het centrum wil of naar Oost en andersom met de auto snel ook aan de andere kant van Nijmegen kan komen via Graafseweg en niet via sluiproutes. En dat geldt ook voor de bewoners van de omliggende dorpen.

Versmalling zorgt voor meer sluipverkeer elders
Wij geloven dat een verdere versmalling van de Graafseweg nadelige gevolgen heeft voor de verkeersdrukte op de alternatieve routes. Zo zien we dat het veel drukker is geworden in de Groenestraat door de doorstroming op de Sint Annastraat, Keizer Karelplein en Graafseweg te verminderen.

Alle woon-werk forenzen die naar de HAN, Radboud Universiteit of RadboudUMC moeten, rijden nu via de Groenestraat. Groenestraat, Marialaan en Energieweg lopen vol we moeten niet willen dat het op deze wegen nog drukker wordt. Maar meer files en meer stilstaand verkeer op de Graafseweg is juist wat we ook niet willen. Hierdoor ontstaat meer overlast en fijnstof voor de bewoners van de Graafseweg.

Versmalling maakt Graafseweg niet veiliger
Bewoners van het voorste, wel al versmalde deel van de Graafseweg hebben laten weten dat het niet veiliger is geworden. Regelmatig zien zij chaos ontstaan bij kruispunten en invoegpunten. Bewoners van de Groenestraat en Hazenkamp lieten weten dat er nu al veel meer sluipverkeer door hun wijk rijdt.

Geen versmalling, wel actie
Zo'n versmalling zien wij dan ook niet zitten. Maar we zien wel dat er iets moet gebeuren aan de Graafseweg. Want deze werd al in de jaren '70 aangelegd en was eigenlijk alleen bestemd voor doorgaande verkeer dat helemaal niet in Nijmegen hoefde te zijn. De A50 en de Oversteek bestonden nog niet eens en konden dus ook niet als alternatief gebruikt worden.

Smallere rijbanen, groene berm
Inmiddels is die situatie natuurlijk enorm veranderd. Wat wij als optie zien is de Graafseweg vierbaans laten zodat het verkeer door kan blijven rijden. Maar dan willen wij smallere rijbanen maken met daartussenin een berm zodat links en rechts elkaar niet kunnen inhalen. Zo ontstaat een veiligere situatie en bovendien creëren we zo meer groen aan de nu behoorlijk grauwe weg.

7 Varianten
Daarom kiezen wij voor variant 1 met 2 + 2 rijstroken met rijstrookversmalling en mét een berm zodat links en rechts niet kunnen inhalen. Zo ontstaat een veiligere situatie en bovendien creëren we zo meer groen aan de nu behoorlijk grauwe weg. Wij hebben een aantal varianten op een rij gezet. Varianten versmalling Graafseweg.

Fractievolger Eric Bender heeft afgelopen woensdag tijdens de politieke avond onze standpunten naar voren gebracht. Tijdens de aankomende gemeenteraadsvergadering van 10 juni a.s. zal Jean-Paul Broeren onze standpunten nog een keer helder uiteen zetten.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid