Stadspartij DNF wil veiliger Nijmegen

Geplaatst op    door      Leestijd: 2.5 minuut
Stadspartij DNF wil veiliger Nijmegen

Wat heb je aan regels als die niet worden gecontroleerd? En wat heb je aan dalende criminaliteitscijfers als de aangiftebereidheid ook steeds meer afneemt? Stadspartij DNF wil steviger inzetten op veiligheid en het aanpakken van overlast. De Stadspartij spreekt veel mensen in Nijmegen die zich niet veilig voelen. De stad wordt de laatste jaren opgeschrikt door inbraakgolven, series overvallen en berovingen en overlast op diverse fronten.

Mensen zijn meldingsmoe, zeker als het om overlast gaat zoals geluidsoverlast, afvaldumping en irritante en soms ook gevaarlijk verkeersgedrag in de binnenstad. Ze hebben het idee niet meer te worden gehoord. Want de politie heeft veelal andere prioriteiten als het gaat om aanpak van overlast. Daarom wil Stadspartij DNF meer cameratoezicht en 24 uur per dag bereikbaarheid en inzet van bureau Handhaving & Toezicht. Als klachten over overlast beter gehoord worden, krijgen we ook een beter beeld waar overlast ervaren wordt. Een makkelijkere mogelijkheid om overlast te melden, is een stimulans om dat ook vaker te doen. Een goede terugkoppeling wat er met meldingen gebeurt is ook een belangrijk verbeterpunt. Dit betekent ook werken aan de publieksvriendelijkheid van toezichthouders.

Laat Nijmegenaren vaker de ogen en oren zijn om de soms al overbelaste opsporingsdiensten te ondersteunen. We willen daarom ook dat er meer en creatief wordt samengewerkt tussen de politie en inwoners op het vlak van burgerinitiatieven. Bijvoorbeeld in het uitwerken en faciliteren van slimme WhatsApp-alarmgroepen. Of, in goed overleg, samenwerking 'op straat' met stads- en buurtwachten met goede onderlinge afspraken over afgebakende bevoegdheden.

Toezicht door middel van camera's werkt preventief, zo is gebleken in onder andere het Kronenburgerpark en in de spoortunnel. Als we daarvoor mobiele, dus snel verplaatsbare, systemen kunnen inzetten, kunnen we méér plekken in de hele stad, dus ook in de wijken, veiliger maken.

We willen ook de wijkagenten vaker en meer terugzien op straat in de wijken. Hun rol als aanspreekpunt voor Nijmegenaren die iets te melden hebben, is enorm belangrijk. Gevoelens van onveiligheid neem je niet alleen weg door aangiftes per computer of meldingen per telefoon aan een meldkamer op afstand. Het heeft veel te maken met vertrouwen en dat win je vooral door persoonlijk contact, het liefst zo dicht mogelijk bij huis. De wijkagent-spreekuren kunnen wat Stadspartij DNF betreft dus geïntensiveerd worden.

Daarnaast moet 'de politiek' onophoudelijk in Den Haag blijven aandringen op een stop op verdere centralisatie van de Nationale Politie. Het opheffen van politiebureaus doet het veiligheidsgevoel van de burger geen goed. De politie komt daarmee steeds verder van de gewone mensen te staan.

Stadspartij DNF vindt het tijd om meer naar gevoelens van onveiligheid onder de Nijmegenaren te luisteren. Niet klakkeloos statistieken volgen, maar zorgen serieus nemen. Daarom pleit Stadspartij DNF voor dit pakket aan maatregelen om toe te werken naar een veiliger Nijmegen.

Wendy Grutters lijstrekker & raadslid
Stadspartij DNF, lijst 8


Een samenvatting van dit bericht verscheen in De Gelderlander Editie Nijmegen op 20 maart 2018.

Lees meer over: Uitgelicht, Veiligheid.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.