• Home
  • Nieuws
  • Hond Copain – Mooi Nijmegen kan best zonder hondenbelasting

Hond Copain – Mooi Nijmegen kan best zonder hondenbelasting

Geplaatst op      Leestijd: 3 minuten
Hond Copain – Mooi Nijmegen kan best zonder hondenbelasting

Ruwharige basset Copain (4) bijt van zich af (figuurlijk dan….)

Hoewel er heel veel baasjes zijn die het prachtig zouden vinden als hun hond zou kunnen (terug)praten in echte mensentaal, het trouwe huisdier is nog steeds niet zo ver geëvolueerd dat het iets verstaanbaars uitkraamt. Overigens, er zijn waarschijnlijk net zoveel baasjes te vinden voor wie een pratende hond net een tikje teveel van het goede zou zijn.

Maar er is één uitzondering. De in Frankrijk geboren en naar Nijmegen geëmigreerde ruwharige basset (officieel: Basset Fauve de Bretagne) Copain heeft blijkbaar tijdens zijn wandelingen door Nijmegen ergens een spraakwaterbron gevonden. Tegenover zijn baasje, trouw lid van Stadspartij DNF, doet hij nu een boekje open over Nijmegen. De stad is een waar hondenparadijs met slechts, in zijn ogen, één onvolkomendheid.

1. Waarom houd jij van Nijmegen?
Op één ding na – daar kom ik zo op terug – is Nijmegen een waar hondenparadijs. Vriendelijke en vrolijke mensen, er is altijd wat te doen in de stad en, belangrijk voor ons, honden, er zijn heel veel mooie parken! Neem nou de Goffert, Park Brakkenstein of het Kronenburgerpark, geweldig toch. En al die hondenuitlaatplaatsen, vèt jôh! Bovendien de afgelopen vier jaar zijn er op initiatief van Stadspartij De Nijmeegse Fractie nog eens meer dan 10.000 bomen aangeplant, waar wij honden natuurlijk bijzonder mee in onze sas zijn.

2. Wat is de mooiste herinnering die je aan Nijmegen hebt?
Er zijn meer herinneringen dan één. Iedere keer dat ik mee ga wandelen, in de stad of in de directe omgeving, beleef ik geweldige avonturen. Om nog maar niet te spreken over de keren dat ik achter de katten aan ga. Dat mag wel niet, maar pfff, wat kan mij dat nou schelen. Ik weet niet van wie die katten zijn, ze maken 's nachts herrie in de tuin, ze jagen alle vogeltjes weg en nu de lente weer aanbreekt moeten vogelmoeders weer het ergste vrezen voor hun kuikens.

3. Hoe kunnen we Nijmegen nog mooier maken?
Hier komt mijn punt: Nijmegen is dan wel een hondenparadijs, maar beslist geen belastingparadijs. Ze moeten hier eens stoppen met die hondenbelasting. Het is niet eerlijk dat onze baasjes voor ons belasting moeten betalen, terwijl het grootste deel van de opbrengst daarvan aan dingen wordt besteed waar wij als honden niets aan hebben. Het is ook niet eerlijk omdat voor al die katten in de stad géén belasting betaald hoeft te worden. En er zijn baasjes, voor wie hondenbelasting een behoorlijke uitgave is, die heel erg eenzaam zouden zijn zonder hun hond. Vooral dat laatste is een argument voor een sociale stad als Nijmegen om de hondenbelasting af te schaffen.

4. Wat is je favoriete plek in Nijmegen?
Ieder park, plantsoen of groenstrook vind ik mooi. Ik heb al gezegd: Goffert en Brakkenstein, maar ook Heumensoord, Kopse Hof, Ooijpolder, Duivelsberg en landgoed De But behoren tot mijn favorieten en die van mijn baasje. De hondenuitlaatplaatsen her en der in de stad – poepveldjes, ordinair gezegd – zijn ook top, mits ze op tijd worden bijgehouden.

5. Wat draag jij persoonlijk bij aan het mooier maken van Nijmegen?
Nou ja, een mooie hond is niet lelijk om te zien, toch? Maar het mooiste is dat wij honden voor heel veel mensen ook de functie hebben die in onze aanduiding benoemd is: gezelschapsdier. Wij bieden heel wat baasjes net dat beetje aanspraak en beweging die ze nodig hebben om, bijvoorbeeld, op een prettige manier zelfstandig te kunnen leven. Zo dragen wij zeker ook bij aan het Mooiste van Nijmegen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.