• Home
  • Nieuws
  • Nijmeegse Donjon is straks 12e eeuwse vesting met innovatie van de 21e eeuw

Nijmeegse Donjon is straks 12e eeuwse vesting met innovatie van de 21e eeuw

Geplaatst op    door      Leestijd: 3 minuten
Nijmeegse Donjon is straks 12e eeuwse vesting met innovatie van de 21e eeuw

De herbouw van de Donjon is in zicht. Waarom is de komst van de toren zo belangrijk voor Nijmegen? En waarom verdient het huidige plan onze steun?

De Donjon levert een bijdrage aan de stad Nijmegen in de visualisatie van onze rijke historie en een bijdrage aan de toeristische impact en daarmee aan onze economie en citymarketing. En het belooft niet alleen dat te worden, maar ook een toren vol gastvrijheid en beleving. Met onder andere bovenin een restaurant met een spectaculair uitzicht. Er komt met moderne technieken ruimte voor spectaculaire beleving en samensmelting van cultuur, historie en innovatie. En is toegankelijk voor iedereen.

Ondernemers
De Nijmeegse Donjon wordt gebouwd zonder gemeentegeld door Nijmeegse ondernemers onder leiding van NVOB Cultuurfonds en RoyalHaskoning/DHV. De invulling wordt gerealiseerd door Haystack Corp in samenwerking met Heineken en Sligro. Atos staat garant voor de meest innovatieve technieken. Alles ziet er veelbelovend uit. Ondernemers investeren niet in luchtkastelen.

Stadspartij DNF
Stadspartij DNF is altijd een groot voorstander geweest van de herbouw van de Donjon. Het is ook niet toevallig dat onze partijleden actief betrokken zijn bij de plannen en exploitatie. Als Stadspartij zien wij niet alleen de kansen voor onze Nijmeegse cultuurhistorie en het Valkhof. Maar ook voor de te verwachten toeristische impact en dat betekent een bijdrage aan de Nijmeegse economie en citymarketing.

Monumentaal park Valkhof
Het monumentale park Valkhof staat centraal in de plannen voor het Valkhofkwartier waarbij Museum Het Valkhof, Donjon, de Bastei, horeca, Lindenberghaven, Waalkadeondernemers, De Lindenberg en gemeente samenwerken. Dit vraagt om zorgvuldigheid ook van de herbouw van de Donjon. Die zorgvuldigheid wordt nauw in acht genomen. Er wordt o.a. gebouwd op een plaatfundering om de ondergrond niet te verstoren en let wel, op de totale oppervlakte van het park van 6500 m2 is de Donjon slechts 100 m2 een postzegel van slechts 1,6%. Ook zorgt de Stichting Donjon voor het herinrichten van het park in de oorspronkelijke romantische stijl.

Historische visualisaties
De Nijmeegse Kanunnikenhuisjes aan de St. Stevenskerkhof zijn volledig nieuw gebouwd in de jaren '70 en zijn een goed voorbeeld van het succes van de juiste wijze van het bouwen van replica's. Ze vertellen met hun pittoreske uitstraling iets over de Nijmeegse historie en zijn een trekpleister voor toeristen. We kennen grote woorden van alle partijen in de Nijmeegse gemeenteraad over de wens tot visualisatie van de rijke Nijmeegse historie, die diep verborgen in de Nijmeegse grond zit. Juist met de bouw van deze markante toren laten we lef zien in Nijmegen en visualiseren we onze geschiedenis.

Referendum is bindend en niet naar ''wens'' uitlegbaar
In 2006 heeft de Nijmeegse bevolking zich met een meerderheid van 63% uitgesproken vóór de bouw van de Donjon nadat de tijdelijke versie in één jaar tijd met veel enthousiasme ruim 100.000 bezoekers trok. Een referendum waarvan alle partijen destijds hebben gezegd de uitslag te zullen steunen en dat horen ze ook te doen. Ook na 11 jaar. Een referendum is niet ''naar wens'' uitlegbaar. Oneigenlijke argumenten als terugrekenen van opkomstpercentages naar totale bevolking is helemaal uit den boze. De kiezers die opkomen bij een referendum, moeten worden gezien als een super representatieve groep. Juist nu anno 2017 waarin een deel van de Nederlanders meer directe zeggenschap wil over belangrijke politieke kwesties komt er gegrom uit de hoek van politieke partijen die zelfs in de verkiezingen van afgelopen maand met nadruk de directe democratie als speerpunt op hun agenda hadden staan. De Nijmeegse bevolking heeft gesproken. Dit referendum wordt onomwonden uitgevoerd zoals de Nijmeegse bevolking heeft gekozen. Daarmee basta.

Succes
Een visualisatie van een historisch object op een prominente plek in een unieke skyline, volgens de wens van de bevolking, nadat er in 2006 een succesvolle pilot heeft plaatsgevonden. Gebouwd met ondernemers, zonder gemeentegeld. Volgens mij kan dit alleen maar als een geweldig traject en goed voorbeeld voor de toekomst gelden. Ik ben er trots op. Wij van Stadspartij DNF zijn er trots op. Op onze stad Nijmegen, de historie en de bevolking.

Wendy Grutters
Fractievoorzitter & raadslid Stadspartij DNF
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.