• Home
  • Nieuws
  • Frank Heijster – Het mooiste van Nijmegen

Frank Heijster – Het mooiste van Nijmegen

Geplaatst op      Leestijd: 4.5 minuut
Frank Heijster – Het mooiste van Nijmegen

Frank is in 2006 in Nijmegen komen wonen. Hij kende niets of niemand in Nijmegen, is geen geboren Nijmegenaar (geboren in Zeist). Heeft op veel plekken gewoond: met ouders 12x verhuisd en zelf 10x. Komt uit gezin van 5 kids, waarvan er 4 op verschillende plekken zijn geboren. Heeft ook in Suriname gewoond met ouders. Frank studeerde in A'dam, woonde in Haarlem, maar ook vijf jaar in Portugal (2001-2006), met zijn gezin, als soort van avontuur. Frank: 'We spraken geen woord Portugees. Jonge kinderen kunnen een andere taal snel leren. Onze kids waren 5 en 7 toen we er heen gingen. Ze spreken nu nog steeds goed Portugees. Ik heb een eigen communicatiebureau en ging in Portugal vanuit dat bureau werken. We woonden er net en toen kwam 09/11 (2001) en stortte de economie in. Ik verloor toen een aantal klanten die de communicatie zelf gingen doen. Na verloop van tijd trok de economie in Nederland weer aan, maar dat gold niet voor Portugal. Na vier jaar was voor ons duidelijk dat we hier niet veel langer gingen blijven. Maar waar gingen we dan in Nederland wonen? Op welke plek? Dat werd dus Nijmegen.

Ik heb altijd gezegd dat ik graag in het rivierengebied wilde wonen, ook toen ik in Amsterdam studeerde. We hadden in Portugal een grote kaart van Nederland hangen in onze keuken, en hebben daar samen met de kinderen, inmiddels 11 en 9 jaar oud, de keuze gemaakt.
We twijfelden tussen Arnhem en Nijmegen. Nijmegen past beter bij jullie dan Arnhem zeiden vrienden. Het is wat Bourgondischer en heeft goede voorzieningen, zoals de universiteit. Ik ben hier snel aan werk gekomen. Heb als communicatieadviseur bij enkele bureaus gewerkt, maar er uiteindelijk toch voor gekozen met ons eigen bureau verder te gaan. Daarnaast ben ik via via het onderwijs ingerold en dat bevalt mij prima. Ik werk nu drie dagen per week op het ROC als docent Communicatie en twee dagen voor mezelf.

Bij de keus voor Arnhem of Nijmegen zei mijn zoontje destijds: Pap als er maar een eredivisieclub is met een stadion. Dat werd dus NEC. Daar ga ik nu nog steeds af en toe naartoe. Voel me hier heel erg thuis, altijd gevoeld eigenlijk. Wat ik vind van Nijmegen? In de hele regio hier merk je dat dat het leven een versnelling lager gaat dan in de Randstad. Dat past goed bij ons.

1. Waarom houd jij van Nijmegen?
Ik houd van steden en van grote rivieren. Een stad als Nijmegen is qua omvang prettig, met veel goede voorzieningen. Mijn kinderen zeggen dat Nijmegen gewoon een toffe stad is, terwijl ze in Amsterdam en Tilburg wonen (eentje tijdelijk in Berlijn).
Wij zijn net verhuisd, van een groot huis in de buurt van de Vereeniging naar een woonark op het 't Meertje. Het is hier geweldig. Ik weet niet of ik hier heel mijn leven blijf, maar voorlopig ga ik hier niet snel meer weg. De loopplank naar de woonboot is in ieder geval rolstoelvriendelijk.
Er is hier een goede balans tussen natuur en stad. In 5 minuten ben je in het hart van de stad en in 5 minuten midden in de natuur. Elke dag is ook anders, afhankelijk van het weer. We hebben hier een compleet wildlife on ons heen, met allerlei soorten vogels. In de zomer kun je hier zwemmen.

2. Wat is je favoriete plek in Nijmegen?
Deze plek. Wij durfden niet te dromen dat we hier ooit terecht zouden komen. Er staat ook bijna nooit iets te koop. Maar vorig jaar dus wel. We wandelden hier wel vaak en de kids gingen regelmatig barbecue-en op de Waalstrandjes. Dat we hier nu wonen is bijna een droom. We knijpen elkaar soms in de arm of dit allemaal echt is. Maar als de lampen dan lichtjes schommelen als er weer een groot vrachtschip voorbijvaart, dan weten we dat het waar is.

3. Wat is je mooiste herinnering aan Nijmegen?
Pfff. Lastig. Wij worden aanstaande zondag voor het eerst weggesleept naar de werf. Dus dan gaan we onder de drie bruggen door terwijl we zelf op de boot staan. Dat wordt wel een hoogtepunt qua ervaring.

4. Hoe kunnen we Nijmegen nog mooier maken?
Nijmegen is een heerlijke stad, maar qua bouw is het niet echt mooi. Er zijn wel geslaagde vormen van nieuwbouw, maar in Nijmegen kan dat wel beter. Je noemt je de oudste stad van Nederland, je ligt aan het mooiste water (de Waal), doe dan ook iets moois met de bebouwing langs die Waal. De Spiegelwaal is een heel mooi begin, maar die lelijke Waalkade moet echt een keer aangepakt worden. Dat gekke labyrint ook daar. Nu is er een plan om de Donjon (stadstoren) te herbouwen. Dat kan interessant zijn, maar dan moet er ook een goede en verantwoorde exploitatie voor zijn. Een skyline waar je oud en nieuw combineert spreekt mij aan.

5. Wat draag jij persoonlijk bij aan het beter maken van Nijmegen?
Ik praat altijd met liefde over Nijmegen en probeer bij iedereen respect voor mens en natuur over te brengen. Nijmegen is een fijne plek om te wonen, te werken, te leven, te studeren en te recreëren. Als docent draag ik daar graag mijn steentje aan bij. En als burger geniet ik met volle teugen van wat de stad te bieden heeft. Lux, Doornroosje, de Kaaij, de Ooij en de vele natuur in en om Nijmegen. En oj a, ik ben niet echt van het nuilen, ik geniet liever. Nuilen is kritiek hebben zonder met concrete oplossingen te komen om iets beter te maken. Dat vind ik niet sterk.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid