• Home
  • Nieuws
  • Nieuwe coalitie: Aan de slag voor een trots, vrij en sociaal Nijmegen

Nieuwe coalitie: Aan de slag voor een trots, vrij en sociaal Nijmegen

Geplaatst op      Leestijd: 5 minuten
Nieuwe coalitie: Aan de slag voor een trots, vrij en sociaal Nijmegen

Op 22 juni 2022 werd het coalitieakkoord bekrachtigd tijdens een raadsvergadering. Onze fractievoorzitter sprak daar onze trots uit voor het brede coalitieakkoord van iedereen: voor alle Nijmegenaren. Wij hebben het gefixt.

Een trotse, vrije en sociale stad met no nonsense politiek, dat is wat wij de kiezers beloofd hebben. We merkten dat ons positieve verhaal goed werd opgevangen en we gingen stiekem wel uit van een aantal zetels winst. Toen er diep in de nacht hier in de hal van het stadhuis bekend werd gemaakt dat we zeven zetels hebben behaald en daarmee de tweede partij van de stad zijn geworden, ging bij ons uiteraard het dak eraf en de nacht duurde nog lang.

Met zeven zetels zijn we meer dan verdubbeld, hebben we loon gekregen naar hard werken en het vertrouwen van de kiezer gewonnen. Wij beseffen maar al te goed: bij dat vertrouwen hoort ook een verantwoordelijkheid en wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen. Samen met GroenLinks en D'66 zijn wij de onderhandelingen ingegaan. Dat was soms wat duwen en trekken, maar vooral constructief, altijd respectvol en oog voor de ander. Ons idee om stadsgesprekken te voeren is omarmd. Wij zijn blij dat we ons eigen geluid kunnen laten horen in de coalitie en in het akkoord. Dat biedt voor ons veel vertrouwen voor de komende vier jaar. Dit akkoord is sociaal, (realistisch) groen én Nijmeegs.

Coalitieakkoord
Het vertrouwen van de kiezer hebben wij gekregen op basis van ons programma: een trotse, vrije en sociale stad met no nonsense politiek. Nu wil de kiezer natuurlijk ook weten wat we hiervan terugzien. Hebben wij het gefixt? Jazeker is daarop ons antwoord. Ik neem u graag mee langs onze thema's.

Een trotse stad
En dan beginnen we natuurlijk met onze trotse stad. Wij zijn trots op ons aller Nijmegen en wij willen dat onze inwoners dat ook zijn, met dit akkoord. En dan gaat het om typische Nijmeegse dingen, zoals ons erfgoed als oudste stad van Nederland en onze volkscultuur waar eindelijk geld en aandacht voor is. We maken onze prachtige binnenstad klaar voor de toekomst. En de kloppende harten van onze stad dat zijn de wijken, dus we gaan ook flink investeren in Dukenburg.

Een vrije stad
In een vrije stad kan je zijn wie je bent en worden wat je wil, wat je afkomst of achtergrond ook is. Dat is een Nijmegen waar wij als Stadspartij voor staan. Daarom investeren we in bijvoorbeeld het LHBTI beleid, zodat Nijmegen koploper blijft op dit gebied, en investeren we in de sportpassepartout en de kindercultuurproefkaart, zodat alle kinderen de kans krijgen om te ontdekken waar hun interesses en talenten liggen. We zorgen dat er ruimte blijft voor voor werkgelegenheid voor álle doelgroepen. We zorgen dat je je letterlijk kunt blijven bewegen door Nijmegen, en ook als je met de auto komt een weg kunt vinden die wel doorstroomt.

Een sociale stad
Nijmegen is en blijft een sociale stad. Voor ons betekent dit dat elke Nijmegenaar meetelt en we kansenongelijkheid tegengaan. Een stad waar we zorgen voor onze ouderen en zorgen dat mensen die van het minimum moeten leven mee kunnen blijven doen. Dat betekent dat we in tijden als deze de minimaregelingen verhogen voor tot 140%. Wij zijn blij met de komst van een sociale supermarkt en de onafhankelijke ombudsfunctie. We zorgen dat betaalbaar bouwen weer mogelijk wordt. En natuurlijk, het is er al veel overgegaan in de media en op straat: we schaffen de hondenbelasting eindelijk af.

We willen binnen dit thema ook nog dank uitspreken naar het CDA voor het inbrengen van het gratis verstrekken van groente en fruit aan minima.

No nonsense politiek
Want dat is de politiek die we willen voeren. No nonsense politiek, gericht op participatie en samenwerking. We richten zoveel mogelijk maatwerk uit en nemen we de mensen mee in moeilijke thema's zoals klimaat en de energietransitie. Hier komen onze praktische ideeën en die van inwoners handig van pas.

No nonsense betekent voor ons ook eerlijk zijn over wat je doet. Daarom moeten we ook toegeven dat niet onze hele wensenlijst uit ons programma in het akkoord staat. Die blijven nog een aantal jaren op onze wensenlijstjes staan. Dat vinden wij jammer, maar ook dat is politiek. Een eerlijk verhaal vertellen, geven en nemen, verantwoordelijkheid nemen, verbinding zoeken en goed luisteren naar de signalen uit de stad.

Wij hebben onze campagne op een positieve manier gevoerd en houden het positieve gevoel graag vast. We zijn dan ook vooral erg trots op wat we wél hebben behaald. Heel veel van onze speerpunten zijn wel overgenomen en daarom zijn wij ook trots op het resultaat.

Wethouders
Die speerpunten zullen nog wel uitgevoerd moeten worden. En als ik onze thema's zo ben afgegaan, dan is het bijna logisch dat we bij de volgende wethouders uitkomen. Jean-Paul Broeren en John Brom zijn niet alleen twee bekende gezichten in deze raad, maar óók buiten de raadszaal weten zij de Nijmegenaren, en de Nijmegenaren hen, goed te vinden. Zij zijn typische Stadspartij wethouders, echte eerlijke Nijmeegse jongens die van aanpakken weten en laten zien dat je niet een opleiding aan de universiteit hoeft te hebben gevolgd om wethouder te worden.

Jean-Paul Broeren gaat zich buigen over sport, accommodaties, wijken, participatie, openbare ruimtes, dierenwelzijn en faciliteiten. Een portefeuille vol thema's om bij door te pakken en als iemand het kan, is het Jean-Paul. Hij is het beste voorbeeld van onze typische no nonsense aanpak.

John Brom gaat aan de slag met de portefeuilles werk & inkomen, armoedebeleid, economie, toerisme en binnenstad. Hij kan dus mooie stappen zetten voor een trots, vrij en sociaal Nijmegen. We kennen John als iemand met een groot sociaal hart, dus daar hebben we alle vertrouwen in.

Wij zijn trots op het akkoord wat er ligt en gaan vol energie aan de slag in deze coalitie.
Word lid