• Home
  • Nieuws
  • Hulp voor Hospice Bethlehem: College helpt mee

Hulp voor Hospice Bethlehem: College helpt mee

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
Hulp voor Hospice Bethlehem: College helpt mee

Vorige maand kreeg Stadspartij Nijmegen tot grote schrik te horen dat zorgaanbieder Kalorama stopt bij hospice Bethlehem in de Benedenstad. Ook hoorden wij dat, als het hospice voor het eind van het jaar geen nieuwe zorgaanbieder zou vinden, zij moeten stoppen. Zonde! Daarom stelden fractievoorzitter Wendy Grutters en raadslid Jeanette Exel vragen aan het college. Het college geeft nu aan dat ze graag helpt. En nog belangrijker, dat ze al begonnen is met helpen.

Hospice Bethlehem is voor veel Nijmegenaren een belangrijke en bijzondere plek. Je kunt er je laatste levensfase doorbrengen, midden in de stad, in een rustig hoekje, met uitzicht op de Waal. Veel stadsgenoten hebben er hun laatste adem uitgeblazen. Onder bezielende begeleiding van het zorgpersoneel en de honderd vrijwilligers die er werken.

Stadspartij Nijmegen is blij met het feit dat ook het college deze plek als bijzonder ervaart en dat ze Bethlehem als meerwaarde voor de stad ziet. Het college laat aan de hand van onze vragen weten dat ze met de volgende zaken bezig zijn, wat betreft het hospice.

Bijdragen aan vinden nieuwe zorgaanbieder
Het college heeft de kwestie bij verschillende zorgpartners in de stad neergelegd. Zo worden er nu gesprekken gevoerd met onder andere ZZG-Groep en de Waalboog over de overname van het hospice.

Ook wordt er een gesprek gevoerd met de zorgverzekeraar en de rol die deze zou kunnen hebben in landelijke dekkende hospicezorg. Het grootste probleem van palliatieve zorg is dat het snel in de kosten loopt en dat daardoor een hospice in de knel komt. Dat is niet alleen in Nijmegen een probleem. De zorgverzekeraar ziet wel degelijk een taak voor zichzelf weggelegd. En ziet ook het belang van het blijven voortbestaan van hospices. Aangezien dit soort zorg in de toekomst waarschijnlijk een grote rol gaat innemen in de vergrijzende samenleving.

Lobby in Den Haag
Stadspartij Nijmegen vroeg een maand geleden of het niet mogelijk is om in Den Haag te gaan lobbyen voor palliatieve zorginstellingen. Juist omdat er meer instellingen zijn zoals hospice Bethlehem en veel van deze instellingen omvallen omdat de zorg duur is. Terwijl er veel vraag naar hospicezorg is. Het college geeft aan dat ze samen met het VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, bezig zijn met een lobby vanuit verschillende gemeenten richting het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om hospices meer onder de aandacht te brengen.

Subsidies
Ook vroeg Stadspartij Nijmegen of er specifieke stappen zijn die de gemeente kan nemen om hospice Bethlehem te ondersteunen. Het college laat weten dat de gemeente tot 2024 geld aan de verschillende personen in het hospice gaf, om de huishoudelijke zorg te kunnen betalen. Daar hebben ze dit jaar een totaalsubsidie van gemaakt, zodat het administratieve rompslomp scheelt. Ook in 2025 kan deze subsidie worden verleend. Helaas is er echter geen ruimte om meer geld te geven vanuit de gemeente.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid