• Home
  • Nieuws
  • Verbouwing Valkhof Museum is onnodig duur maar inmiddels onvermijdelijk

Verbouwing Valkhof Museum is onnodig duur maar inmiddels onvermijdelijk

Geplaatst op      Leestijd: 4.5 minuut
Verbouwing Valkhof Museum is onnodig duur maar inmiddels onvermijdelijk

De verbouwing van Valkhof Museum, het gebouw is eigendom van de gemeente, loopt flink in de papieren. De kosten lopen alsmaar op. De raad ging in debat of het niet een tandje minder kon. Stadspartij Nijmegen baalt ook van die flinke verbouwingkosten. Ons raadslid Cees de Beer ging hier het debat over aan en legt uit aan de hand van vier vragen.

1. Waarom is er weer zo veel te doen over het Valkhof Museum?
Enkele jaren geleden besloot de raad om het Valkhof Museum als gebouw aan te kopen en te laten verbouwen. Dat was ook nodig. Anders was het niet meer geschikt om onze belangrijke Romeinse schatten veilig op te slaan.

Helaas koos de gemeenteraad toen voor een onnodig duur scenario. Stadspartij Nijmegen waarschuwde toen al samen met de SP dat er een goedkopere oplossing mogelijk was. Die was simpeler en dus ook goedkoper. Simpeler betekent ook minder kans op tegenvallers tijdens de bouw. Vooraf voelde Stadspartij Nijmegen op de klompen aan dat de kosten uiteindelijk hoger uit zouden vallen.

Precies dat gebeurt nu. Door inflatie en enorm gestegen materiaal en personeelskosten pakt het veel duurder uit. Ook is het gebouw in slechtere staat dan gedacht. Daardoor werd eind vorig jaar duidelijk dat we flink moeten bijleggen. Dat is bijvoorbeeld nodig om de gevels inbraakwerend te houden en om veilige verlichting aan te brengen. Zaken waar we niet onderuit kunnen en die ook raken aan wettelijke eisen.

Het college heeft ervoor gekozen om dit te betalen uit het budget voor cultuur. Gelukkig had de coalitie ook twee miljoen extra per jaar voor cultuur vrijgemaakt. Juist om tegenvallers op te kunnen vangen.

Veel raadsfracties begonnen nu te mopperen: te duur en ten koste van cultuur. Uiteraard mogen ze mopperen. Maar eerlijk gezegd vinden dat ook een beetje een geval van 'boter op je hoofd hebben'. Want diezelfde fracties sloegen bij aankoop onze waarschuwingen in de wind. Ook heeft geen enkele partij een ander knelpunt in de culturele sector vertaald naar een voorstel. Nu lijken ze hun eigen fouten te willen herstellen, door daarbij anderen de schuld te geven om zo hun verantwoordelijkheid te ontlopen.

2. Dat museum is inmiddels wel duur zat, dat vindt de Stadspartij Nijmegen toch zeker ook?
De verbouwing is inderdaad peperduur. Dat irriteert Stadspartij Nijmegen ook. Zeker met de wetenschap dat de raad dus ook had kunnen kiezen voor een goedkoper scenario. Nu de gemeente eigenaar is van het pand en de verbouwing is gestart moet de gemeente zich een goed verhuurder tonen. Dat betekent dat je goed zorgt voor je gebouwen.
Inbraakbeveiliging en veilige verlichting zijn zaken waar het museum niet zonder kan. Die verbouwing moet af. Er is op dit moment ook geen alternatief meer. Nu stoppen zou betekenen dat we straks een half gebouw hebben. Dat zou pas echt kapitaalsvernietiging zijn. Ook is het te laat om het nu nog te gaan slopen. Want ja, ook Stadspartij Nijmegen had op deze prachtige plek veel liever een ander gebouw gezien.

3. Het is toch belachelijk en totaal onnodig dat het alsmaar duurder wordt?
De kostenstijgingen hebben deels te maken met het onhandige scenario waar de raad voor koos. Het gebouw is ook superonhandig in het gebruik. Maar verder zijn de stijgingen ook verklaarbaar en zijn ze niet meer te voorkomen. Niet alleen inflatie speelt een rol. De staat van het gebouw valt erg tegen. Het inbraakwerend maken van de buitengevels is veel complexer dan gedacht. De technische installaties zijn in veel slechtere toestand dan voorzien.

Gelukkig heeft onze wethouder Jean Paul Broeren ervaring in de bouw. Hij weet heel goed hoe de bouw werkt. En hij ziet dus ook waar we nog op kunnen besparen. Dat is ook gebeurd. Het verbouwingsplan is flink versoberd. Dit houdt helaas niet tegen dat de kosten nog steeds boven de begroting uitkomen door eerdergenoemde redenen.

De verbouwing nog soberder maken zou betekenen dat het geen veilig museum wordt. Dan staat binnen no time het museum weer op de stoep van het stadhuis met nieuwe en waarschijnlijk nog duurdere problemen. Of het mag niet eens meer open, omdat het niet aan de eisen kan voldoen die gelden als je kunstschatten en erfgoed wilt opslaan en tentoonstellen. Dat betekent dat de gemeente er nu wel voor moeten kiezen om deze investeringen te doen.

4. Maar we kunnen toch ook prima zonder dit museum?
Iedereen die van Nijmegen houdt, houdt van ons erfgoed. Van onze geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat in de tijd. Vanaf het moment dat de Romeinen zich hier kwamen vestigen. Het Valkhof Museum heeft hier een belangrijke rol in.

Als we in Nijmegen ergens de schep in de grond zetten, is er nog steeds een grote kans dat we ons erfgoed in de grond tegenkomen. De mooiste stukken horen thuis in het museum: in ons geval het Valkhof Museum. Denk bijvoorbeeld aan het Romeinse Masker op het stadseiland, gebaseerd op één van de vele prachtige vondsten uit Nijmeegse bodem. De Godenpijler die het bewijs is dat Nijmegen de eerste en oudste stad van Nederland is. De schilderijen waarop de Valkhofburcht nog trots in onze skyline staat.

Stuk voor stuk prachtige schatten die goed bewaard moeten blijven. Het Valkhof Museum heeft daarom een hele belangrijke plek in Nijmegen. Als je ergens kunt voelen dat je hier in de oudste stad van Nederland bent, dan is het juist in het Valkhof Museum.

Het is daarom jammer dat er nu zoveel gesproken wordt over het gebouw zelf en niet zozeer over wat er allemaal in het gebouw te zien is. Dat was nooit gebeurd als we destijds voor de sobere keuze waren gegaan zoals Stadspartij Nijmegen wilde.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid