• Home
  • Nieuws
  • Grenzen stellen aan messentrekkerij en agressief bedelen

Grenzen stellen aan messentrekkerij en agressief bedelen

Geplaatst op      Leestijd: 2.5 minuut
Grenzen stellen aan messentrekkerij en agressief bedelen

Stadspartij Nijmegen streeft naar een veiligere stad. Geen messen op straat, geen agressieve of overlastgevende bedelaars. Daarom kwamen wij met voorstellen om de stad veiliger te maken.

Een veilig Nijmegen, daar gaat Stadspartij Nijmegen voor. Daarom stelde onze raadsfractie voor een gebruiksmessenverbod en een 'overlastgevend bedelverbod' in te voeren. Zo valt het op dat jongeren, al vanaf 14 jaar, steeds vaker met keukenmessen (een gebruiksmes) de deur uitgaan. Ze dragen het als een wapen en scheppen erover op. En heel af en toe, gebruiken ze die messen. Eens in de twee weken is iemand het slachtoffer van een geregistreerd messenincident. De gevallen die niet geregistreerd zijn tellen we dan niet eens mee. Een groeiende zorg.

Ook krijgt de Stadspartij vaak te horen dat veel bezoekers van de binnenstad zich onveilig voelen door agressieve bedelaars of georganiseerde bedelbendes. Vooropgesteld: dak- en thuislozen hebben vooral zorg nodig, geen boetes. Daarom willen wij een beperkt bedelverbod. Alleen de echte overlastgevers en bedelbendes pakken we dan aan.

Met beide voorstellen willen we vooral de veiligheid in de stad bewaken. Helaas hebben beide voorstellen het niet gehaald. Toch vindt Stadspartij Nijmegen het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in onze mooie stad. We leggen onze ideeën daarom graag aan je uit.

Gebruiksmessenverbod

Het college stelt een gebruiksmessenverbod voor in bepaalde delen van de stad. Stadspartij Nijmegen is het hier gedeeltelijk mee eens, maar wij willen meer! Ons voorstel: breid het verbod uit naar de hele stad, zodat iedereen veilig is en de handhaving voor de politie eenvoudiger wordt. Daarmee maken we onze hele stad veiliger en niet alleen een deel. Vooral omdat uit de criminaliteitscijfers van vorig jaar is gebleken dat er steeds meer geweldsincidenten met messen plaatsvinden. Ook is het aantal moorden in onze stad in 2023 bijna verdubbeld ten opzichte van 2022. Ook om deze cijfers weer naar beneden te krijgen, willen wij in iedere straat van onze stad een gebruiksmessenverbod. Helaas waren andere partijen bang dat iedereen met een gebruiksmes op zak dan onterecht gearresteerd kan worden, dus hielden ze het voorstel tegen. Het gebruiksmessenverbod zou uiteraard niet gelden voor messen die in de verpakking zitten of die gebruikt worden voor werk (denk aan zakmessen).

Bedelverbod light

Iedere binnenstadbezoeker kent het wel. Een agressieve bedelaar loopt je achterna en scheldt je uit als je geen bijdrage geeft. Of de georganiseerde bedelbendes die op zoek gaan naar steden waar het lucratief is om te bedelen. Herkenbaar aan allemaal dezelfde bordjes voor hun neus: 'I'm very hungry. God bless you'. Voor bezoekers, ondernemers en bewoners van het centrum voelt dit niet fijn. Om mensen een veiliger gevoel te geven en niet alle bedelaars te belasten met een stroom aan bekeuringen, wilden wij een milde vorm van een bedelverbod invoeren.

Een mild bedelverbod houdt in dat we alleen de mensen aanpakken die écht voor overlast zorgen en dat we grip krijgen op mensen die met dezelfde bordjes waarschijnlijk georganiseerd bedelen om criminele bendes van inkomsten te voorzien. We willen dak- en thuislozen niet overvallen met boetes maar juist de zorg bieden die ze nodig hebben. De mildere versie van het verbod, een bedelverbod light, zou volgens de Stadspartij daarom een prima passende oplossing zijn geweest.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.