• Home
  • Nieuws
  • Binnenstad: gastvrij voor iedereen, bereikbaar voor iedereen

Binnenstad: gastvrij voor iedereen, bereikbaar voor iedereen

Geplaatst op      Leestijd: 3.5 minuut
Binnenstad: gastvrij voor iedereen, bereikbaar voor iedereen

De gemeenteraad besprak het plan 'Koers voor de Binnenstad'. Een toekomstplan om ervoor te zorgen dat onze binnenstad een gastvrije, aantrekkelijke en levendige huiskamer voor iedereen wordt. Een ontmoetingsplek voor àlle Nijmegenaren. En dat betekent dat deze ook bereikbaar moet zijn voor iedereen.

De raadsfractie van Stadspartij Nijmegen stemde voor dit mooie toekomstplan en bracht zelf verbeteringen aan om de bereikbaarheid voor iedereen beter te regelen. De zorg dat bijna alle parkeerplekken uit het centrum dreigden te verdwijnen, trok Stadspartij Nijmegen zich aan. Daarom trapte onze fractie op de rem. Onder het motto: groot denken door klein te beginnen.

Meer levendigheid, groen en ondernemerschap
Om dat levendige en gastvrije gevoel te versterken gaat Nijmegen meer ruimte voor bezoeker, ondernemer en bewoner maken. Nijmegen maakt tot het jaar 2035 ruimte voor:
  • Mooiere winkelstraten. Met meer ruimte voor voetganger, groen en bomen, bankjes, fijne terrasjes, opgeruimd fietsparkeren etc. Gevaarlijk gedoe met winkelstraten waar fietsen door heen slalommen pakken we aan. Daarom komen er veilige fietsroutes voor de drukke momenten.
  • Ondernemingszin en gezelligheid. De markt blijft gevestigd in de binnenstad. We voegen levendigheid toe aan de Burchtstraat en Augustijnenstraat door er enkele horeca en terrasje toe te staan. Er komen meer fijne werkplekken in hartje stad. Het nachtleven gaat de stad versterken en veiliger maken.
  • Zichtbare geschiedenis. Met een opgeknapt Valkhof en een mooier Kelfkensbos.
  • Stadsvernieuwing: De Lindenberg en het Casino worden in de toekomst weer een prachtige schakel tussen Valkhof en de Waal. De Molenpoort wordt een nieuw winkelstraatje met fijne huizen. Bovenop de oude V&D wordt er straks gewoond.
  • Leefbare stadswijk. Binnenstadbewoners krijgen meer fijne hofjes om te spelen, ontmoeten, sporten en tot rust te komen.
  • Het nieuwe reizen. Met de Stadshopper kan iedereen tot in het winkelhart komen. Dankzij een watertaxi, goed bereikbare transferia, comfortabele stallingen, goed functionerende deelmobiliteit en straks de nieuwe Hezelpoortgarage maken we het nieuwe reizen in alle mogelijke vormen makkelijker.
Bereikbaar voor iedereen
Een huiskamer voor iedereen: die moet ook bereikbaar zijn voor iedereen. Er komen steeds meer mensen binnen de stadsgrenzen te wonen. Daarom worden onze wegen steeds drukker. Als al die mensen de auto zouden pakken, dan krijgen we steeds meer files en meer overlast. Daarom is het zo belangrijk dat de gemeente ook zorgt voor goede alternatieven. Denk aan openbaar vervoer, fijne fietsenstallingen, goed bereikbare transferia, parkeervoorzieningen aan de rand van de binnenstad, betaalbare deelfietsen enzovoorts.

Als dat op orde is kunnen parkeerplekken stap voor stap plaats maken voor al die dingen waarvoor je naar de binnenstad komt: lekker winkelen, terrasje doen, filmpje pakken, genieten van een festival enzovoorts. Stadspartij Nijmegen vindt het belangrijk om te zorgen dat die alternatieven op orde zijn. Zo blijft de binnenstad ook echt bereikbaar voor iedereen.

Stap voor stap: groot denken, klein beginnen
Stadspartij Nijmegen bracht veranderingen aan in het plan. Niet gelijk uitgaan van het weghalen van heel veel parkeerplaatsen op straat. Er gingen zelfs verhalen dat de gemeente 1100 plekken zou weghalen. Dat is helemaal niet realistisch. We snappen dat veel mensen schrokken van zo'n groot aantal. Daarom trapten wij op de rem. We pasten het plan aan met een eigen voorstel: een amendement.

De gemeente gaat door ons voorstel alleen beginnen met een eerste fase. Dat is het autoluw maken van het winkel-horeca gebied van de binnenstad, het gebied binnen de road barriers. Want Stadspartij Nijmegen vindt het verbeteren van het winkel- en horecagebied het allerbelangrijkst. Daar maken superveel mensen gebruik van en daar is meer ruimte ook hard nodig. In dit gebied mogen nu 150 inwoners hun auto op straat parkeren. Zij krijgen straks een plek in een van de parkeergarages. Eerder was er sprake van het weghalen van parkeerplaatsen in het hele gebied tussen de singels.

Voor het verder autoluw maken van de binnenstad komt het college terug met een beter uitgewerkt plan. Daarin moet staan hoe de stad zorgt dat die bereikbaarheid voor iedereen geregeld is, met goede alternatieven. Pas daarna gaat de raad kijken of er meer parkeerplekken omgezet kunnen worden in meer ruimte voor mooie plannen. Maar dat is geen doel. Doel is het aantrekkelijk maken van de binnenstad, die gastvrij en bereikbaar is voor iedereen.

Volgende stappen neemt de stad dus pas als de bereikbaarheid voor iedereen op orde is. En we de ruimte daadwerkelijk kunnen gaan gebruiken voor al dat moois. Door samen met de hele stad kleine stappen te nemen, komt Nijmegen uiteindelijk verder om grote plannen voor elkaar te krijgen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid