• Home
  • Nieuws
  • Dakloosheid de wereld uit met Straathulpcoach

Dakloosheid de wereld uit met Straathulpcoach

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
Dakloosheid de wereld uit met Straathulpcoach

Steeds meer mensen kunnen de eindjes niet aan elkaar knopen aan het eind van de maand. Velen van hen werken wel, maar verdienen te weinig om de stijgende prijzen van de huur, verzekeringen en het levensonderhoud bij te kunnen benen.

Sommigen van hen kunnen op een gegeven moment hun huis niet meer betalen en worden dan dakloos. Vaak echter niet op de manier die we al kennen. Ze slapen niet op straat of bij een nachtopvang, maar kunnen op de bank bij vrienden terecht, hoppen van logeeradres naar logeeradres of houden hun auto aan en slapen daarin. Het leven blijft daarnaast doorgaan. Ze melden zich niet bij instanties die hen zouden kunnen helpen, maar zijn dus wel thuisloos.

Dakloosheid en thuisloosheid is de laatste paar jaren veranderd, het aantal dak- en thuisloze mensen is in de afgelopen 15 jaar verdubbeld. Met steeds meer uiteenlopende redenen waarom deze personen op straat belanden.

Hierdoor is ook de vraag van de groep veranderd. Een vraag die niet meer overeenkomt met het aanbod van oplossingen dat er bij de gemeente en andere instanties ligt.

Om deze groeiende groep dak- en thuislozen in beeld te krijgen, te houden en te helpen, heeft Sander van der Goes van GroenLinks Nijmegen een motie ingediend om een Straathulpcoach aan te stellen in de stad. Stadspartij Nijmegen dient deze motie graag mee in, samen met PvdA, CDA en SP.

Een Straathulpcoach is iemand die zelf ervaring heeft met het straatleven, maar hier uitgekomen is. De Straathulpcoach weet door het bieden van een luisterend oor en begrip, wat er gaande is op straat en helpt zo de mensen die naar hem toekomen. Hij schakelt hen door naar de juiste instanties of gaat zelf mee.

In andere steden zijn door het inzetten van een Straathulpcoach meer daklozen aan een woning geholpen én zijn er uithuiszettingen voorkomen. Ook zijn er meer mensen in een passend zorgtraject terecht gekomen.

Precies die uitkomsten willen we in Nijmegen ook bewerkstelligen. We willen een Straathulpcoach die niet alleen de ogen en oren is van de straat, maar uiteindelijk ook de stem wordt voor de mensen die zich op dit moment niet gehoord voelen of zich niet verstaanbaar kunnen maken.

De Straathulpcoach wordt de schakel tussen straat en politiek. Waardoor wij als politiek beter zien wat er op straat gebeurt en daar sneller en beter op in kunnen springen met passende oplossingen. Samen met de andere fracties en de Straathulpcoach willen we zo langzaam maar zeker dakloosheid de wereld uit helpen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.