- Home
- Standpunten
- Geen onzinnige verboden, maar adequaat handhaven
Geen onzinnige verboden, maar adequaat handhaven
Hardnekkige overlast is voor te veel bewoners een vreselijk probleem. Nijmegen moet er beter in slagen om dat aan te pakken. We stoppen met onzinnige verboden die weinig overlast weghalen maar wel heel veel handhavingscapaciteit vergen, zoals het verbod op bladblazers, vuurwerk of haardvuur. We leren prioriteiten te stellen en brengen het controleren en aanpakken van ernstige overlast eerst goed op orde.
- Een verbod op onzinnige verboden. Verboden die we niet kunnen handhaven, strepen we door. Verboden die gericht zijn op het aanpakken van ernstige overlast krijgen prioriteit. Voor die vormen van ernstige overlast rollen we een grondige aanpak uit.
- We gaan meer inzetten op preventie en overlast aanpakken bij de bron. Zo voorkomen we dat overlast zich blijft verplaatsen. We zetten sneller in op preventief fouilleren, een bedelverbod gekoppeld aan intensieve zorg, cameratoezicht en mosquito's in gebieden waar de overlast te ernstig wordt. We voeren ook een lachgasverbod in.
- Bij de aanpak van overlast op straat zetten we niet alleen toezichthouders in maar ook meer jongerencoaches/straatcoaches. Sterke initiatieven zoals die van Bindkracht10, Jongerenlab en Interacker houden we vast en breiden we uit.
- We verdubbelen het aantal toezichthouders en zorgen dat zij ook 's nachts bereikbaar zijn voor bewoners die te maken krijgen met vernielingen, drugsoverlast en ernstige geluidsoverlast. Toezichthouders gaan de hoogste prioriteit geven aan ontoelaatbare overlast zoals die rond het Kronenburgerpark, de Waalkade en het Joris Ivensplein. Het melden van overlast wordt eenvoudiger en transparanter.
- We verhogen het gevoel van veiligheid door donkere hoekjes aan te pakken, Bij nieuwe straatverlichting zetten we in op slimme straatverlichting die reageert op beweging.
- We zorgen ervoor dat bewoners die hun voordeur niet meer kunnen bereiken omdat er tientallen fietsen voor hun voordeur geparkeerd staan een beroep kunnen doen op de AFAC. We willen dat tot 1 uur 's nachts mogelijk maken.
- Ouderen moeten zich veilig voelen in hun eigen omgeving. We hebben meer oog voor ouderenmishandeling en bieden meer steun om dit aan te pakken.
- We werken actief mee aan buurtpreventie en sociale controle in wijken door bijvoorbeeld WhatsAppgroepen en de Nextdoor-app te faciliteren.
- We nemen als gemeente meer onze verantwoordelijkheid bij brandveiligheid. We zorgen voor adequate controles en pakken eigenaren die brandveiligheid niet goed op orde brengen tijdig aan.