• Home
  • Nieuws
  • Toch een ton gemeentegeld naar omstreden Democratiefestival

Toch een ton gemeentegeld naar omstreden Democratiefestival

Geplaatst op      Leestijd: 1.5 minuut
Toch een ton gemeentegeld naar omstreden Democratiefestival

Het eerste Democratiefestival was niet bepaald een succes. Het koste 1 miljoen euro maar trok nog geen 7000 bezoekers. Als Stadspartij Nijmegen ontdekte wij bij toeval dat dit College toch van plan was een convenant te sluiten met de organisatie om jaarlijks 150.000 euro bij te dragen aan een vervolg van dit festival.

Stadspartij Nijmegen diende bij de behandeling een motie in om zich hier tegen uit te spreken. Een meerderheid van de raad steunde deze oproep. Het College legde zich er niet bij neer en presenteerde aan de raad in januari een nieuwe opzet voor het Democratiefestival dat voortaan Grondfest zal heten.

Een echt plan was het niet. En ook al is het betrekken van meer Nijmeegse bedrijven en organisaties bij zo'n festival een nobel streven. Stadspartij Nijmegen werd nog steeds niet enthousiast. Want ook dit festival zou wederom peperduur worden. Een bedrag van 935.000 euro is nodig om dit festijn rond te krijgen. Daarvan komt 7 ton van rijk en provincie, 1 ton van de gemeente en de rest uit sponsoring. Stadspartij Nijmegen vindt dit verspilling van gemeenschapsgeld. En zijn andere dingen te bedenken die de lokale democratie wel versterken. Steek het geld in mooie onderwijsprojecten, beloon cultuurmakers die met het thema democratie aan de slag gaan of ondersteun de lokale media beter.

Ook al ligt er nog niet eens een plan, toch besloot D66 100.000 euro zonder meer al vrij te maken voor dit Democratiefestival 2.0. Een motie van hun kant kreeg nipt voldoende steun van GroenLinks en CDA (en per abuis mede dankzij een aantal door ziekte afwezigen in de raad). Een belachelijke en onzorgvuldige gang van zaken, vindt Stadspartij Nijmegen. "Dit is meten met twee maten. Bij andere festival stellen we keiharde criteria en vragen we lijvige plannen in te dienen. Maar dit festival krijgt bij voorbaat al een vrijbrief. Kennelijk hoeft het bij een overheidsinitiatief plots niet meer zo strikt te lopen", stelt raadslid Rosalie Thomassen die de aanvankelijke motie 'Duur feestje, doe maar niet" opstelde.

Bij een volgende begrotingsbehandeling zal Stadspartij Nijmegen hier zeker op terug komen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.