• Home
  • Nieuws
  • Peter Kuipers – Torenwachter van de Stevenskerk

Peter Kuipers – Torenwachter van de Stevenskerk

Geplaatst op      Leestijd: 2.5 minuut
Peter Kuipers – Torenwachter van de Stevenskerk

Peter Kuipers is, nadat hij als ex-medewerker van PTT Telecommunicatie van zijn pensioen kon gaan genieten, officieel door de gemeente aangesteld als 'Torenwachter' bij de St. Stevenstoren, hartje stad. De functie 'torenwachter' is een kolfje naar zijn hand, want met dit vrijwilligerswerk kan Peter nog meer inhoud geven aan zijn liefhebberij die beoogt zijn kennis over de (cultuur)historie van de stad Nijmegen te vergroten en als vrijwillig stadsgids bij 't Gilde te delen met anderen. Peter Kuijpers is Nijmegenaar in hart en ziel en werd geboren en getogen in de Nijmeegse benedenstad.

1. Waarom houd jij van Nijmegen?
Nijmegen is de stad van mijn voorvaderen. Nijmegen zit in mijn bloed.

2. Wat is je favoriete plek in Nijmegen?
Twee antwoorden op deze vraag. Beide hebben te maken met de Sint Steven.

Ten eerste de Stevenstoren, waar ik sinds mijn jeugd al een speciale, steeds sterker wordende band mee heb. Zo sterk zelfs, dat ik nu aan de voet van de toren woon. En sinds kort ben ik zelfs officieel de torenwachter van de Stevenstoren. Als opvolger van Willemien Wannet, de laatste torenwachter in dienst van de gemeente.

Als tweede de Sint Stevenskerk, die onlosmakelijk verbonden is met de toren. Echter het zijn twee verschillende objecten. De toren is eigendom van de gemeente Nijmegen waarvan het beheer berust bij 't Gilde. Terwijl de kerk eigendom is van een stichting.

3. Wat is je mooiste herinnering aan Nijmegen?
Die haal ik op aan de hand van foto's van mijn ouders, mijn vrouw en mijzelf, ons gezin, onze kinderen en de kleinkinderen. Op bekende dezelfde plaatsen in Nijmegen. Daar kan ik bij weg dromen en zien wat de tijd wel of niet met die plaats heeft gedaan. De ene plek is nog hele maal intakt, terwijl de andere niet meer bestaat.

4. Hoe kunnen we Nijmegen nog mooier maken?
Veel meer en extra aandacht schenken aan de historische plaatsen en ruimten in deze mooie stad. En zorgen dat deze in stand gehouden worden. Van enorm belang voor de eigen inwoners, maar zeker ook voor de toeristen die de stad bezoeken.

Daarvoor zijn bijvoorbeeld veel meer ondergrondse containers nodig vooral rond die historische plaatsen. Deze containers moeten frequent geleegd worden om zwerfvuil op die locaties tegen te gaan. Ze zijn immers de visitekaartjes van Nijmegen. Het zal niemand verbazen dat ik hier met name het gebied rondom de Sint Stevenskerk voor ogen heb. Ook zou meer toezicht en handhaving op z'n plaats zijn. Zo maak ik me erg ongerust over al die fietsen die op plaatsen waar dat niet is toegestaan neergezet worden.

5. Wat draag jij persoonlijk bij aan het beter maken van Nijmegen?
Vrijwillige Torenwachters zoals ik, zorgen voor openstelling van en rondleidingen in de Stevenstoren voor bezoekers. Dit gaat samenspraak met de stadsgidsen van 't Gilde, het overleg coördineer ik. Daarnaast schakelt het Gilde mij regelmatig in als stadsgids voor rondleidingen door de oudste stad van Nederland. Verder ben ik nauw betrokken om de carillons aan het Koningsplein en Augustijnenstraat te renoveren en weer bespeelbaar te krijgen. Wat zou het zonde zijn als hier beperkingen aan worden gesteld vanuit de Hinderwet.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.