• Home
  • Nieuws
  • Laat ons stadsicoon weer stralen: zorgen om de Waalbrug

Laat ons stadsicoon weer stralen: zorgen om de Waalbrug

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
Laat ons stadsicoon weer stralen: zorgen om de Waalbrug

"Oh als ik over de brug weer de stad binnen rijd…" Iedereen heeft wel heel even Ronnie Ruysdael in zijn hoofd als hij op deze manier Nijmegen binnenrijdt. De Waalbrug en het uitzicht op de Waal en de St. Steven betekenen het begin van thuiskomen. Toch maken we ons ook zorgen over de Waalbrug. De verf bladdert af, hij zit onder de graffiti en hier en daar lijkt hij flink te roesten. Het is niet fraai en in onze ogen ook nog gevaarlijk. Daarom stelden Sem Jetten en Gerry van Campen van Stadspartij Nijmegen schriftelijke vragen.

Die vragen stellen we omdat niet alleen wij, maar we ook van andere Nijmegenaren horen dat ze enige schaamte voelen als we naar de brug kijken of erover de stad binnen rijden. Zonde, want het blijft ons stadsicoon.

Renovatie
De brug staat al een tijdje in de aandacht. Vanaf 2019 is er begonnen met de renovatie van de brug. Het eerste deel daarvan is in 2021 afgerond. In fase 2 zou onder andere de brug worden geschilderd. Helaas is dit gedeelte uitgesteld tot 2030, omdat er in de verf die nu op de brug zit Chroom-6 is gevonden. Dit is een giftige stof die op de lange termijn kanker kan veroorzaken en op de korte termijn kan zorgen voor astma en andere longproblemen. En om deze reden verboden is in Nederland.

En daar wringt het bij Stadspartij Nijmegen. Wij krijgen van Nijmegenaren te horen dat de verf van de brug bladdert en dat er vaak stukken op het wegdek of in het water belanden. Juist, verf met die gevaarlijke stof. Ons lijkt dat niet de bedoeling, daarom vragen wij het college het volgende:

  • Wat vinden jullie zelf van de conditie van de Waalbrug? Ook gekeken naar veiligheid?

  • Hoe staat het met het onderhoud van de Waalbrug en heeft het College contact hierover met Rijkswaterstaat?

  • Wat vindt het college van de afbladderende Chroom-6 verf en wat gaat het College eraan doen om zowel mens, dier als milieu goede gezondheid en veiligheid te garanderen?

  • Wordt er onderzoek gedaan naar roestvorming op de Waalbrug en het effect daarvan op de staalconstructie?

  • Is het College bereid zich hard te maken voor het eerder laten schilderen van de Waalbrug?

  • Kan er een onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheid om de gemeente Nijmegen zelf de Waalbrug te laten schilderen om vervolgens de kosten naar Den Haag te sturen?

Stadspartij Nijmegen hoopt dat het College deze vragen snel beantwoord en extra haar best wil doen voor de brug. We hopen dat het College helpt met het fixen van de Waalbrug, zodat dit stadsicoon straks weer kan stralen. En dus ook weer voelt als een icoon waar we met recht trots op kunnen zijn.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenWord lid