• Home
  • Nieuws
  • Klachten over afval in Dukenburg en stad: Stadspartij Nijmegen stelt vragen

Klachten over afval in Dukenburg en stad: Stadspartij Nijmegen stelt vragen

Geplaatst op      Leestijd: 3 minuten
Klachten over afval in Dukenburg en stad: Stadspartij Nijmegen stelt vragen

Het is al maanden bar en boos in Meijhorst. Afvalophaalplekken worden overgeslagen. Rotzooi stapelt zich op. Zwerfvuil neem toe. En de leefbaarheid loopt terug.
Een renovatie van maisonnettes in de Meijhorst geeft gedoe en onduidelijkheid. Instanties wijzen naar elkaar. Het leefplezier in de wijk gaat eraan. En niet alleen dat, al dat vuil is gevaarlijk en onhygiënisch. En dat in een wijk waarin het onveilige gevoel toch al te hoog is. Tijd voor oplossingen, vindt Stadspartij Nijmegen. Daarom stellen wij vragen over dit probleem. Maar ook over het omgaan met klachten over afvaldumping en klachtafhandeling in heel Nijmegen. Want daarover ontvangt Stadspartij Nijmegen vanuit heel Dukenburg en heel Nijmegen vaak vragen en klachten.

Van kwaad tot erger
De klachten over bergen afval in de wijk Meijhorst ontstonden niet van de een op andere dag. Stadspartij Nijmegen krijgt al vanaf de zomer van 2023 meldingen dat het afval niet of niet op tijd wordt opgehaald. Raadslid Eric Bender, geeft aan: ,,We krijgen berichten via mail en via sociale media. Vooral op sociale media worden verschillende foto's gedeeld. Daar zie je dat het elke maand weer terug komt. Met regelmaat stapelen de afvalzakken zich op en dumpen mensen er allerlei grofvuil bij. Het ziet er niet uit."

Waarom het niet gewoon opgehaald wordt? Rosalie Thomassen, raadslid en vice-fractievoorzitter van Stadspartij Nijmegen licht toe: ,,Dat ligt, volgens de bewoners van de wijk, aan verschillende factoren. Zo wordt er op dit moment verbouwd bij de maisonnettes. Hierdoor staan er op verschillende plekken bouwmateriaal, ook op de aangewezen ophaalplekken voor de bewoners, waardoor bewoners hun afval ergens anders neerzetten. Als de DAR de zakken niet op de aangewezen plek ziet staan, rijden ze door."

Van kastje naar de muur
Eric Bender en Rosalie Thomassen vertellen dat wijkbewoners telkens klachten neer leggen bij alle betrokken instanties. ,,Bewoners hebben al om oplossingen gevraagd bij zowel de DAR, woningcorporatie Talis als de gemeente. Alle instanties wijzen naar elkaar. De DAR zegt dat Talis duidelijker moet zorgen dat het vuilnis bereikbaar is. Talis herkent zich niet in het probleem en zegt dat het afval prima te bereiken is. Uiteindelijk beklagen mensen zich bij de gemeente die na veel klagen helpt bemiddelen. Maar toch keert het probleem telkens weer terug. Veel bewoners hebben erdoor helemaal lak aan alle regels en dumpen afval waar en wanneer het hen uitkomt."

In de tussentijd wordt de ergernis in de buurt alsmaar groter. Het wordt er niet alleen heel rommelig. Het gevoel van onveiligheid is al heel groot en deze extra verrommeling voedt dat onveilige gevoel alleen maar.

Leefbaarheid onder druk
De leefbaarheid in de wijk Meijhorst staat onder druk. Bewoners voelen zich in toenemende mate onveilig. Dat bleek al uit de wijkmonitor van 2022-2023 waaruit blijkt dat 34% van de inwoners van de Meijhorst zich onveilig voelt, tegenover 17 % van de inwoners in andere wijken. Stadspartij Nijmegen vindt een oplossing in Meijhorst daarom heel urgent.

Eric Bender en Rosalie Thomassen: ,,Het is niet acceptabel dat de inwoners van de wijk zich zo onveilig voelen. Met Oud en Nieuw stond er een stapel zakken die tegen een flat aan stond in brand. Afval werd gebruikt om hulpdiensten te bekogelen. Dat soort incidenten tonen aan dat het om meer gaat dan een afvalprobleem."

Dat kan zo niet langer, daarom vraagt de Stadspartij het college om dit gedoe met afval en verpaupering in de Meijhorst te doorbreken. Hier moet een oplossing komen in samenwerking met de DAR en Talis. Ook wil Stadspartij Nijmegen weten hoe de gemeente ervoor gaat zorgen dat de mensen in Meijhorst zich weer veilig kunnen gaan voelen in hun eigen wijk.

Ook stelt Stadspartij Nijmegen vragen hoe we omgaan met terugkerende klachten over afvaldumping. Bewoners weten vaak niet meer waar ze heen moeten voor een langdurige oplossing.

De volledige vragen aan het College B&W zijn hier terug te lezen.
Lees meer over: Openbare ruimte, Veiligheid, Wijken.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.