• Home
  • Nieuws
  • De grootste misverstanden op een rijtje: de plannen voor het ENGIE-terrein

De grootste misverstanden op een rijtje: de plannen voor het ENGIE-terrein

Geplaatst op      Leestijd: 2.5 minuut
De grootste misverstanden op een rijtje: de plannen voor het ENGIE-terrein

De misverstanden over de plannen voor het ENGIE-terrein, beter bekend als het terrein rond de oude Electrabel, stapelen zich op. Zelfs zo hoog dat Extinction Rebellion afgelopen weekend vond dat er geprotesteerd moest worden. Om verder protest en meer onzekerheden te voorkomen, zetten we daarom de grootste misverstanden voor je op een rijtje.



1. Er komt een nieuwe gascentrale

Fout. Er komt een hybride centrale die elektriciteit opwekt. De hybride centrale gebruikt wel verschillende gassen om elektriciteit op te wekken. Vooral in het begin zal er nog voor aardgas worden gekozen als grondstof. Dit is om de energietransitie soepeler te laten verlopen. Het moet namelijk niet zo zijn dat een deel van Nijmegen in het donker komt te zitten. Als er écht vanuit kan worden gegaan dat groene waterstof een goede vervanger is van aardgas, kan er makkelijk worden geschakeld in de fabriek. Doordat hij hybride is, kan er zowel met aardgas als met waterstof (wat ook een gas is) worden gewerkt. Daarbij draait de fabriek alleen maar als er niet voldoende elektriciteit kan worden opgewekt door wind- en zonne-energie. De centrale is dus voornamelijk achtervang.

2. Er wordt alleen maar elektriciteit opgewekt

Fout. Van de oude Electrabel wist men dat er alleen maar elektriciteit werd opgewekt, door middel van kolen. Voor de nieuwe plannen kijken we niet alleen naar de hybride elektriciteitscentrale, maar ook naar de opslag van wind- en zonne-energie in grote batterijen. Verder zijn er plannen voor onder andere een waterstoftankstation, elektriciteit voor schone scheepvaart, een groene verbinding naar de uiterwaarden, minder uitstoot voor een fijnere woonomgeving, een parkeerterrein voor de NYMA en een Park&Bike. Er wordt dus naar het hele terrein gekeken en de mogelijkheden om vanuit dit terrein Nijmegen en omstreken te voorzien van duurzame energie.

3. De gemeente kan een nieuwe centrale onmogelijk maken

Fout. Het Rijk heeft het laatste woord over het bestemmingsplan van het ENGIE-terrein. Het terrein is namelijk aangewezen als belangrijk voor de nationale energievoorziening. Daarnaast is het de taak van de gemeente om ruimte vrij te maken voor grootschalige energieopwekking.

De gemeente kan dan weer wel aangeven wat ze niet wil. Zo wil de gemeente niet terug naar een kolencentrale. Wel wil de gemeente meewerken aan een manier om schone energie op te wekken die de energietransitie ondersteunt op een realistische manier.

4. Dit hele plan zit al in kannen en kruiken

Fout. Dit plan is vooral nog een plan. De raad heeft er nog niet over besloten. De verschillende partijen zijn nog met elkaar in gesprek over de precieze uitvoering. Zo heeft bijvoorbeeld ENGIE nog niet gezegd dat de centrale er zeker komt. Ook zij kijken nog naar hoe de plannen bij hen passen.

Als echter de plannen voor de nieuwe invulling van het ENGIE-terrein worden afgewezen door de gemeenteraad, blijft het oude bestemmingsplan gelden. Dat houdt in dat er elektriciteit kan worden opgewekt met kolen, olie en gas. Daarbij heeft het Rijk dan de vrije hand in wat er met het terrein gebeurt.

Aan het eind van de maand mag de raad stemmen over het bestemmingsplan. Dan stemmen we dus vooral over de mogelijkheid om de handen aan het stuur te kunnen houden. Zo kunnen we als gemeente blijven meebeslissen over de toekomst van het ENGIE-terrein.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid