• Home
  • Nieuws
  • Gouden jaren: Seniorencomplexen terug in het stadsbeeld

Gouden jaren: Seniorencomplexen terug in het stadsbeeld

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
Gouden jaren: Seniorencomplexen terug in het stadsbeeld

Nederland vergrijst, en daar blijft Nijmegen niet in achter. Ook hier genieten steeds meer mensen van hun pensioen en dromen ervan om op hun oude dag nog te kunnen genieten van hun favoriete plekje in de stad. Oud worden in een eigen woning, met alles en iedereen in de buurt.

Vroeger kon dat in een seniorencomplex. In 2013 werden deze complexen echter bij wet verboden, omdat er leeftijdsdiscriminatie zou plaatsvinden door het labelen van deze woningen. Stadspartij Nijmegen is altijd voor deze seniorenwoningen blijven vechten. Door de jaren heen hebben we geprobeerd om labels voor deze woningcomplexen terug te krijgen, zodat mensen hun gouden jaren op hun favoriete plek kunnen doorbrengen.

In 2020 ging de deur weer op een kier voor deze seniorenlabels. Ook toen riep de Stadspartij al op tot het starten van pilots. Die lopen inmiddels bij verschillende woningcorporaties. Die pilots en onderzoeken zijn echter ingehaald door goed nieuws: in 2024 mogen de seniorenlabels weer!

Onze fractievoorzitter Wendy Grutters diende daarom een motie in, die door de meerderheid van de raad is aangenomen. In de motie vraagt Grutters om deze mogelijkheid tot labelen van woningen voor senioren versneld en met beide handen aan te pakken. Naast het versneld labelen, vraagt ze het college om in gesprek te gaan over de bevindingen die woningcorporaties afgelopen jaren hebben gedaan. En deze wellicht toe te passen in een verkenning naar het plaatsen van seniorenlabels op woningen.

Ook wil Grutters laten onderzoeken of het mogelijk is om de labels te kunnen hangen aan complexen die vroeger voor senioren bedoeld waren. En daarnaast wil ze weten of het mogelijk is om in iedere wijk een seniorencomplex te laten verrijzen. Zodat iedereen de keuze heeft om in zijn of haar eigen wijk oud te worden.

Grutters is vooral blij dat het na jaren weer mogelijk is om woningen te labelen voor de ouder wordende medemens. "Uit verschillende lopende onderzoeken en pilots blijkt dat er een grote vraag is naar dit soort woningen. Woningen die zijn aangepast aan de levensperiode en leefstijl van iemand die zich in zijn gouden jaren bevindt." Daar voegt ze aan toe: "Als meer mensen een woning kunnen vinden waar ze oud willen worden en hun laatste jaren willen spenderen, is er ook meer doorstroom in de woningmarkt. Dan kunnen gezinnen doorschuiven naar de huizen van de ouderen. Het is dus fijn voor iedereen."
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.