• Home
  • Nieuws
  • Generaal James Gavinsingel en 82e Airborne Divisieviaduct nu definitief

Generaal James Gavinsingel en 82e Airborne Divisieviaduct nu definitief

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
Generaal James Gavinsingel en 82e Airborne Divisieviaduct nu definitief

Tijdens de politieke avond van woensdag 2 maart is door de Gemeenteraad ons initiatiefvoorstel ''Eerbetoon op de juiste plaats'' omarmd. Per 5 mei 2016 zal de weg over De Oversteek de Generaal James Gavinsingel heten. Het viaduct aan de noordzijde van De Oversteek zal vanaf dat moment het 82e Airborne Divisieviaduct genoemd worden.

Stadspartij DNF heeft hier maanden naar toe gewerkt. De contacten met Nijmegenaren die zo betrokken zijn bij dit stuk uit onze historie, de contacten met nabestaanden van de familie Gavin en de 82e Airborne Divisie hebben veel indruk gemaakt.

Bij al die mensen overheerst het ontzag. Ontzag voor de gewone jongens die zich tot helden ontpopten hier in Nijmegen. Die ondanks hun angsten overtuigd waren van het belang hun leven te geven, om onze stad te bevrijden.

Die operatie van 20 september 1944 verbindt ons voorgoed met de 82e Airborne Divisie. Het is mooi om te zien dat de brug De Oversteek een blijvend eerbetoon is aan die heldhaftige en ook zo noodlottige operatie. Niet alleen in Nijmegen wordt hier dagelijks een eresaluut uitgebracht tijdens de Sunset March. Ook in de VS gedenkt men deze noodlottige dag nog regelmatig. Ieder jaar organiseert de 82e een Waalcrossing, uit groot respect voor de operatie die ook daar nog steeds bekend staat als een van de moeilijkste en meest heldhaftige. Zaterdag 5 maart komt er een delegatie van het 504e regiment, onderdeel 82e, nog naar Nijmegen om hier de 504e Sunset March te houden.

Dat wij in Nijmegen een eerbetoon hebben uitgebracht door de brug te vernoemen naar de Waaloversteek wordt enorm gewaardeerd in de VS. Dat er nu een Generaal James Gavinsingel en een 82e Airborne Divisieviaduct komen waarderen zij evenzeer. De helden van weleer verdienen het, om op de plek waar zij hun leven waagden of gaven voorgoed geëerd te worden. Generaal Gavin, commandant van de 82e Airborne Divisie, verdient een groter eerbetoon dan nu het geval is. Niet alleen was hij de aanstichter van de oversteek en een sleutelfiguur in de bevrijding van onze stad. Ook na de oorlog was zijn betrokkenheid bij de wederopbouw van Nijmegen groot. Hij zwengelde de hulp aan die Nijmegen vanuit Albany ontving.

Tijdens het opstellen van ons voorstel realiseerden wij ook dat de bevrijding van Nijmegen een prestatie van velen is geweest. De 82e en Generaal Gavin springen hier tussenuit. Maar ook kapitein Bestebreurtje en veldmaarschalk Montgomery doen dat. En ongetwijfeld zijn er nog meer bevrijders die een sleutelrol vervulden. Daarom hebben wij het College ook opgeroepen een zorgvuldige afweging te maken en een lijst te maken van bevrijders die een eerbetoon in de openbare ruimte verdienen. Als hun namen niet zijn in te passen in de straatnaamgeving kan dat ook in de vorm van een plaquette of monument. Het College komt nog voor de zomer met dergelijke lijst.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
InschrijvenDoneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.