Afvalhotspots: De troep wordt opgeruimd

Geplaatst op      Leestijd: 2.5 minuut
Afvalhotspots: De troep wordt opgeruimd

Net als heel Nijmegen is Stadspartij Nijmegen helemaal klaar met bergen vuilnis die overal maar gedumpt worden. Daarom stelde Stadspartij Nijmegen vragen aan het college over afvalhotspots. Op sommige plekken is het iedere week raak: bergen met afval die er niet horen. En melden lijkt helemaal niks op te lossen. Volgende week ligt het er weer! Niet alleen wij en de inwoners van Nijmegen waren de troep zat. Het college ook, zo blijkt uit de antwoorden op onze vragen.

Ze gaan het een en ander anders aanpakken en zijn daar zelfs al mee begonnen.

Zo gaan ze:

  • Meer boetes uitdelen

Het college geeft aan dat ze weer meer handhavers kunnen inzetten op afval. Dat houdt in dat deze handhavers ook mogen beboeten op het verkeerd aanbieden van afval. Dus zet een aso een zak naast een container die het prima doet? Of zet die onbekende buurtgenoot vuilnis op een dag buiten dat het niet wordt opgehaald? Dan wordt de kans groter dat die persoon een boete gaat krijgen. Zo zijn er afgelopen week zo'n 17 boetes uitgedeeld op de Van Schevichavenstraat. Kosten? 157 euro per overtreding.

  • Stadsconciërges en wijkregisseurs inzetten

Naast meer beboeten gaat het college ook wijkregisseurs steviger inzetten om de problemen met afval op te lossen. Wijkregisseurs zijn de contactpersonen bij de gemeente die je kunt aanspreken over de netheid van je wijk. Daarnaast pakt het college het voorstel van Stadspartij Nijmegen op om stadsconciërges in te gaan zetten. Daar willen ze nog voor het eind van het jaar mee beginnen. Die conciërges spreken mensen aan, maken een praatje, zorgen dat handhavers weten wat er speelt en geven aan wanneer ze vaker moeten komen. Met meer handjes en ogen op straat zal de gemeente meer zicht krijgen op de bron van het afvalprobleem.

  • Betere voorlichting

Naast dat sommige mensen met opzet hun zakken naast de container zetten omdat ze niet willen betalen, weten veel mensen die nieuw in Nijmegen zijn vaak niet hoe ze hun afval moeten aanbieden. Het college gaat daarom betere voorlichting geven. Dan wordt het voor iedereen duidelijk hoe ons afvalsysteem in elkaar zit. Naast voorlichting voor nieuwe Nijmegenaren, wil het college voorlichting gaan geven over het effect van afvaloverlast in de wijk, zoals een groeiend aantal ratten.

  • Reacties Meld en Herstelapp verbeteren

Veel mensen klagen bij ons over de Meld en Herstelapp. De app is onduidelijk en de reacties die je krijgt na meldingen zijn niet altijd even duidelijk of vriendelijk. Dat gaat het college anders aanpakken. De berichten worden vriendelijker en mensen krijgen vaker te horen wat er met een klacht is gedaan. Er zijn ook mensen die bijna moedeloos worden: ze melden wekelijks afval en vervuiling. Maar een week later ligt de zooi er weer. Met die mensen gaat de gemeente sneller contact opnemen om zo samen het gesprek aan te gaan. Zo krijgt de gemeente beter beeld van wat mogelijke oplossingen zijn en wat we samen kunnen doen om de afvalhotspot op te lossen.

Op deze manieren hoopt het college de troep in de straten van Nijmegen op te ruimen. Wij zijn in ieder geval blij met de oplossingen die worden geboden, zo kunnen we samen aan de slag om Nijmegen weer haar mooie schone straten en wijken terug te geven. Straten en wijken waar iedereen straks weer trots op kan zijn.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid