Busabonnement voor ouderen blijft op aandringen Stadspartij DNF toch bestaan

De huidige coalitie kondigde bij hun aantreden aan dat het busabonnement voor ouderen zou verdwijnen. Alleen minima (mensen die minder dan 130% van de bijstandsnorm verdienen) zouden nog in aanmerking kunnen komen voor goedkoop busvervoer in het rijk van Nijmegen. Stadspartij DNF vindt goedkoop busvervoer voor mensen met een kleine portemonnee een goed plan. Maar ook vinden wij het niet goed dat de ouderen daardoor hun goedkope busabonnement dreigden te verliezen.

Het is voor ouderen belangrijk dat zij mobiel blijven. Ook ouderen die net iets meer dan een minimum inkomen hebben moeite om rond te komen. Eenzaamheid en isolement ligt dan snel op de loer. Daarom hebben wij ons als oppositiepartij verzet tegen het afschaffen van het busabonnement voor ouderen. Omdat de coalitie al heeft beslist dat het busabonnement voor minima er zal komen, opperden wij een voorstel om het busabonnement voor ouderen betaalbaar te houden. Ouderen die meer verdienen dan het minimuminkomen, gaan dan weliswaar meer per jaar betalen voor het busabonnement maar houden toch de mogelijkheid goedkoper met de bus te reizen.

Het College B&W heeft ons voorstel onderzocht en heeft bekend gemaakt dat dit financieel haalbaar is, als minima € 15,- per jaar voor een busabonnement gaan betalen. Ouderen betalen dan voortaan € 49,- per jaar voor een heel jaar busreizen. (Let op, daarbij komen nog wel kosten voor het aanschaffen van een OV-jaarkaart, indien u die nog niet bezit).

Een sociaal compromis

We betreuren het uiteraard dat ouderen toch behoorlijk meer moeten gaan betalen. In ons verkiezingsprogramma hebben wij beloofd dat het goedkoop busvervoer voor ouderen behouden zou blijven. Omdat wij helaas geen deel meer uitmaken van de coalitie, konden wij ons daar niet hard voor maken. Maar wij zijn toch vooral blij dat onze hartenkreet om hart voor ouderen te tonen ter harte is genomen door wethouder Renske Helmer en dit College. Het is mooi dat in deze tijden van flinke bezuinigingen op de gemeentebegroting er toch aandacht blijft voor goedkoop openbaar vervoer voor ouderen.

Wilt u in aanmerking komen voor een goedkoop busabonnement omdat u een minimum inkomen hebt of omdat u 65 jaar of ouder bent?

De voordelige abonnementen gaan in per 1 januari 2020. Het abonnement kan aangevraagd worden vanaf 18 november via nijmegen.nl. Aanvragen kan het hele jaar door. Voor het opladen van het busabonnement moeten inwoners beschikken over een eigen persoonlijke ov-chipkaart. Opladen kan op het centraal station. Daarnaast worden tussen 18 november en 13 december extra laadpalen geplaatst bij de stadswinkel en het steunpunt stadswinkel Dukenburg.

Zowel 65+’ers als inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm (die bekend zijn bij de gemeente omdat zij al vaker een beroep hebben gedaan op regelingen voor minima) worden in november per brief op de hoogte gesteld van de nieuwe regeling. Bent u niet bekend, dan leest u straks in huis-aan-huis-bladen over de nieuwe regeling.

Het abonnement is geldig op alle stads- en streekbussen in de gemeente Nijmegen en in de dorpen: Alverna, Berg en Dal, Beuningen, Elst, Erlecom, Ewijk, Groesbeek, Heumen, Kekerdom, Leuth, Malden, Molenhoek, Mook, Nederasselt, Ooij, Overasselt, Weurt, Wijchen, Winssen.

6 reacties

 • Jos Rikken schreef:

  Bedankt Stadspartij DNF dat jij voor ons de nek hebt uitgestoken. Als je het van de SP, D’66 of Groen Links moet hebben ben je mooi genaaid. Ze nemen niet eens de moeite om te reageren op een mail die ik drie keer over dit onderwerp gestuurd heb. Zal wel politiek correct zijn. Ondernemers in Nijmegen zullen ook wel blij met dit besluit.

 • Hans Strijards schreef:

  Beste lezer, dank voor dit behaalde resultaat. Ouderen kunnen ook bewust de auto laten staan uit oogpunt van Milieu. Volgens mij kunnen ouderen die boven de minima het inkomen hebben prima leven met het genomen besluit.

 • Desiree Schriks schreef:

  Hoe wordt het inkomen gecontroleerd van een 65 plusser?

  • Rosalie Thomassen schreef:

   Beste Desiree, dat gebeurt net als bij het aanvragen van kwijtschelding voor belastingen. Je geeft de gemeente toestemming om bij de belastingdienst je verzamelinkomen op te vragen. Groet, Rosalie (bestuur Stadspartij DNF)

 • Anja Eikmans schreef:

  Kan mijn moeder die in Beuningen woont en alleen a.o,w.heeft en 81 jr is ook gebruik maken van het voordelige bus abonnement.? En zo ja hoe gaat dat in zijn werk?
  Met vriendelijke groet,
  K. Dorgelo-Faber

  • Rosalie Thomassen schreef:

   Het ouderenabonnement is ook voor niet-Nijmegenaren verkrijgbaar, daarvoor kan ze bijvoorbeeld naar het Breng loket in Station Nijmegen CS. Het minima-abonnement niet, dat wordt alleen verstrekt aan mensen die in Nijmegen wonen.